Burse - Fonduri mutuale

25% din banii strainilor au ramas in 2006 in actiuni medii si mici de la Bursa

25% din banii strainilor au ramas in 2006 in actiuni medii si mici de la Bursa

Click pentru imaginea marita

19.01.2007, 18:08 19

Achizitiile nete ale investitorilor straini in actiuni apartinand altor titluri decat cele ale societatilor principale de pe piata de capital (companii petroliere, SIF-uri, banci) au reprezentat circa un sfert din top 10 al celor mai ridicate investitii nete realizate de straini anul trecut pe Bursa, insumand aproximativ 28 mil. euro, conform datelor CNVM.
Din valoarea achizitiilor nete de titluri, altele decat cele ale blue-chipsurilor, a fost scazuta valoarea ofertei publice de 37 mil. euro derulate de cehii de la Zentiva pentru preluarea Sicomed, care ar fi urcat si mai mult ponderea acestor investitii in clasament.
Cele mai ridicate achizitii nete s-au inregistrat si anul trecut in actiuni apartinand SIF-urilor sau companiilor petroliere, valoarea acestor investitii ridicandu-se la 47,82 milioane de euro. Cu toate acestea, strainii au inceput de anul trecut sa se orienteze tot mai mult si catre titluri ale unor companii de talie medie de la Bursa, 2006 fiind practic anul mai curand al actiunilor mai mici de la Bursa decat cel al titlurilor principale din punctul de vedere al cresterilor de pret inregistrate.
In primele 10 investitii nete realizate de straini pe Bursa, primul loc, cu o valoare de 40,4 mil. euro, apartine achizitiilor nete realizate in titluri ale producatorilor de medicamente, adica Zentiva (fosta Sicomed), Antibiotice si Biofarm. Din aceasta suma, totusi cea mai mare parte reprezinta valoarea ofertei publice de la Sicomed.
Fara aceasta oferta, pe primul loc s-ar fi situat actiunile trecute in categoria "alte tipuri de intermedieri financiare", adica SIF-uri, in acest caz, valoarea achizitiilor nete fiind de 28,6 milioane de euro. Achizitiile nete in titluri ale companiilor care se ocupa cu extractia hidrocarburilor, adica mai ales Petrom, au insumat 11,6 milioane de euro si se afla pe locul al treilea.
In rest, cele mai ridicate valori se inregistreaza in cazul actiunilor din categoria "alte lucrari speciale de constructii", unde achizitiile nete ale strainilor au totalizat 8,6 milioane de euro.
Bancile lipsesc din acest clasament, investitorii straini vanzand anul trecut cu 1,4 milioane de euro mai mult decat au cumparat actiuni apartinand titlurilor celor trei banci listate in prezent pe piata de capital.
"Putem vorbi de o tendinta de orientare a investitorilor straini spre alte companii decat cele din sectorul petrolier si financiar-bancar, in conditiile in care in acestea, evaluarile sunt destul de sus. Sunt din ce in ce mai multi investitori care se intereseaza de sectoarele care au fost pana nu de mult neglijate, sectoare care sunt asteptate sa beneficieze cel mai mult de pe urma aderarii. Este vorba in primul rand de tot ce are legatura cu constructiile, cu infrastructura", a precizat Adriana Marin, directorul departamentului de analiza de la CA IB Securities Romania.
Pentru investitorii straini si nu numai, problema principala a actiunilor mai mici de pe piata de capital ramane lichiditatea redusa a acestora, dar analistii spun ca acest lucru nu constituie insa automat un criteriu de excludere.
"Lichiditatea va ramane in continuare o problema, dar sunt si investitori regionali, de talie medie si mica, care nu se uita atat de mult la acest aspect, pentru ca investesc pe termene medii si lungi si isi pot permite sa nu tina cont de evolutiile pe termen scurt ale actiunilor", spune Adriana Marin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO