Burse - Fonduri mutuale

30% din acţiunile Fondului Proprietatea au fost tranzacţionate doar în 2010

14.01.2011, 13:52 30

Anul trecut au avut loc 3.439 de cesiuni cu acţiuni FondulProprietatea (tranzacţii între două părţi), prin intermediulDepozitarului Central, prin care şi-au schimbat proprietarul 4,178miliarde de acţiuni, reprezentând 30% din capitalul Fondului,potrivit datelor publicate de Depozitar.

Aceste tranzacţii nu includ transferurile de acţiuni din contulMinisterului Economiei pe baza titlurilor de conversie emise deANRP.

Practic jumătate din acţiunile deţinute de investitori privaţişi-au schimbat anul trecut proprietarii, în condiţiile în careinvestitorii privaţi deţin în prezent circa 62% din capitalulFondului.

Din ianuarie 2008, când au putut fi realizate primele tranzacţiicu acţiuni FP prin intermediul Depozitarului Central, au avut loc4.924 de transferuri, cu un număr total de 7,291 miliarde deacţiuni, reprezentând 53% din capitalul Fondului.

La finele lunii decembrie, fondul avea circa 5.000 de acţionariprivaţi. Tranzacţiile din ultimii trei ani au modificat însăradical structura acţionariatului, în sensul că mulţi dintre ceicare au primit acţiunile ca despăgubire pentru proprietăţileconfiscate abuziv de regimul comunist şi-au vândut titlurile cătrespeculatori sau investitori instituţionali, la preţuri cu mult subvaloarea nominală de 1 leu, la care s-a făcut conversia titlurilorde despăgubire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO