Burse - Fonduri mutuale

A doua companie care a eşuat pe Bursă: Contor Group Arad cere intrarea în insolvenţă

Autor: Andrei Chirileasa

20.04.2011, 23:56 110

Conducerea producătorului de contoare demăsurare a apei Contor Group Arad (CGC), companie listată la Bursăla începutul lui 2008, a cerut intrarea îninsolvenţă.

Contor Group s-a listat la Bursă în urma uneioferte publice iniţiale (IPO) derulată în martie 2008, prin care aatras 11,8 mil. lei (circa 3 mil. euro) de la investitori. Înprezent, întreaga companie este evaluată la 11,4 mil. lei (2,78mil. euro).

Contor Group este a doua companie listată înultimii ani pe Bursă care ar putea intra în insolvenţă dupăretailerul IT&C şi de electrocasnice Flamingo International(FLA), care s-a listat în 2005 şi a intrat în insolvenţă la finelelui 2009.

"La data de 19.04.2011, preşedinteleconsiliului de administraţie - director general al SC Contor GroupSA, a înregistrat la Tribunalul Arad cererea de deschidere aprocedurii insolvenţei", se arată într-un raport transmis decompanie Bursei de Valori Bucureşti.

Preşedintele companiei este Tudor Caracioni,care controlează 61,45% din acţiuni, prin intermediul firmei ContorCaracioni din Germania.

Compania îşi motivează decizia prin faptul căactivitatea societăţii a scăzut constant, aceasta aflându-se înprezent în situaţia de a nu-şi mai putea plătidatoriile.

"Blocajul existent în industriaconstrucţiilor civile şi industriale, domeniu în care îşidesfăşoară activitatea majoritatea partenerilor societăţii, a dusla scăderea semnificativă a încasărilor lunare. Ca urmare adiminuării continue a numărului comenzilor partenerilorcontractuali, a creşterii accentuate a preţului la materiile prime,precum şi al serviciilor conexe, societatea se confruntă cu o lipsămajoră de lichidităţi, fiind în situaţia de a înregistra constantdatorii fapt care o împiedică să acceseze pieţe noi", se arată înraportul transmis de companie.

Reprezentanţii companiei mai spun că audificultăţi în recuperarea creanţelor şi în relaţia cu băncile,care sunt reticente în acordarea de credite noi.

"Societatea înregistrează datorii faţă defurnizori şi întârzieri la plata creditelor bancare pe care le-acontractat, precum şi la plata taxelor şi impozitelor datoratebugetului de stat", se mai precizează în raport.

Datorii de 14 mil. euro, din care 8,7 mil.euro la ING Bank

Potrivit raportului anual, compania avea lafinele anului trecut datorii totale de 58,6 mil. lei (14,3 mil.euro), dintre care 37,1 mil. lei (9 mil. euro) sunt sume datoratebăncilor. Cel mai mare creditor al companiei era ING Bank, cu oexpunere de 35,7 mil. lei (8,7 mil. euro). CEC Bank are derecuperat 1,28 mil. lei.

Compania avea şi contracte de leasing, cuPiraeus Leasing, a căror valoare se ridica la circa 1,5 mil.lei.

Datoriile faţă de furnizori erau de 15 mil.lei, iar cele faţă de bugetul de stat însumau 2,44 mil.lei.

Activele totale ale companiei erau evaluatela 123 mil. lei (30 mil. euro).

Dificultăţi în recuperareacreanţelor

Compania avea de recuperat creanţe de 34,8mil. lei (8,48 mil. euro) de la clienţi, entităţi aficliate şidebitori diverşi, potrivit bilanţului.

Sumele de primit de la clienţi se ridicau la26 mil. lei (6,3 mil. euro), dintre care circa 4 mil. euro de lapatru companii din grup. Sumele de încasat de la entităţileafiliate se ridicau la 5 mil. lei, iar cele de primit de ladebitori diversi erau de 4,87 mil. lei, dintre care 3,3 mil. lei dela companii din grup.

Lichidităţile companiei însumau 306.000 delei, la 31.12.2010.

"La 31 decembrie 2010 societatea avea înevidenţele contabile un sold al clienţilor neîncasaţi de 26.063.817RON din care 5.712.333 RON reprezentau clienţii a căror vechime afacturilor era mai mare de trei ani, prezentând un riscsemnificativ de neîncasare. Societatea a înregistrat în evidenţelecontabile o ajustare a acestui cont în sumă de 1.461.626 RON. Dininformaţiile şi probele obţinute de noi, considerăm că valoareaajustării contului de clienţi trebuia să se facă cu suma de5.141.100 RON, ceea ce înseamnă că în contul de profit şi pierderear fi trebuit înregistrată o cheltuială suplimentară de 3.679.474RON", se arată în raportul auditoruluiindependent.

Contor Group Arad a înregistrat anul trecutpierderi de 2,2 mil. lei, faţă de un profit net de 1,1 mil. lei, încondiţiile în care cifra de afaceri a scăzut cu 20%, la 34,8 mil.lei.

Acţionarii minoritari cerexplicaţii

Un grup de investitori care deţin peste 10%din acţiunile producătorului de contoare Contor Group Arad (CGC),din care fac parte şi fondurile administrate de grupul olandez MEI,a cerut explicaţii conducerii companiei privind tranzacţiileîncheiate cu persoanele afiliate şi privind sumele pe care acesteale au de plătit companiei.

Potrivit unui raporttransmis de societate Bursei de Valori, acţionarii minoritari vorsă ştie care este situaţia sumelor pe care Contor Group le are deîncasat de la firmele Waterhouse SRL din Arad şi Caracioni GmbH dinGermania, controlate de Tudor Caracioni, directorul general alContor Group şi principalul acţionar al companiei, cu 61,4% dinacţiuni. Ei mai propun încetarea livrărilor de produse cătreclienţii rău-platnici, care au solduri restante sau creanţeneîncasate mai vechi de 180 de zile şi acţionarea acestor clienţiîn instanţă pentru recuperarea sumelorrespective.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO