Burse - Fonduri mutuale

Achizitiile Celco la Socep au urcat valoarea operatorului portuar la 40 mil. euro

Achizitiile Celco la Socep au urcat valoarea operatorului portuar la 40 mil. euro

Click pentru imaginea marita

22.04.2008, 18:41 40

Producatorul de materiale de constructii Celco Constanta a achizitionat la finele saptamanii trecute un pachet de aproape 10% din actiunile operatorului portuar Socep Constanta (SOCP), prin intermediul unor tranzactii speciale in valoare de peste 14 mil. lei (4 mil. euro).
Dupa aceste tranzactii, Celco controleaza 30,7% din actiunile Socep fiind principalul actionar al companiei.
Ieri, actiunile Socep au castigat 10%, atingand un maxim istoric de 0,4 lei, in conditiile in care s-au transferat in piata peste 1% din actiuni.
Potrivit reglementarilor actuale, daca unul din actionari ajunge sa controleze mai mult de 33% din capitalul unei companii listate, acesta este obligat sa deruleze oferta publica de preluare la pretul mediu din ultimele sase luni de tranzactionare.
Conducerea Celco a declarat recent ca investitia la Socep este una de portofoliu insa nu exclude o implicare in conducerea operatorului portuar. Pana in prezent, reprezentantii Celco nici nu au luat parte la adunarile generale desfasurate de Socep, potrivit conducerii companiei.
Stere Samara, unul din actionarii mai vechi ai Socep, care detine si o pozitie in Consiliul de Administratie al societatii, a achizitionat numai de la inceputul lunii un pachet de 2,4% din actiunile operatorului portuar, ajungand astfel la o participatie de peste 7,6% din companie.
Omul de afaceri actioneaza concertat cu Alexandru Samara si firma Metachim SA, pe care o controleaza si care in ultima perioada s-au numarat de asemenea printre cumparatorii acestor titluri.
Achizitiile realizate de Celco si Stere Samara au propulsat titlurile Socep cu aproape 50% peste nivelul de la inceputul acestui an, cea mai mare crestere inregistrata pe Bursa in aceasta perioada. Aceasta in conditiile in care principalii indici ai pietei au consemnat in perioada similara scaderi in medie de 30%.
SIF Oltenia, care a vandut jumatate din participatia pe care o detinea catre Celco, mai controleaza in acest moment un pachet de circa 4,26% din actiunile Socep.
Actionariatul companiei este unul destul de fragmentat, pachete importante detinand si directorii operatorului portuar, care insumeaza 7,7% din actiuni, iar mai multe fonduri de investitii straine, printre care Julius Baer si East Capital, detineau recent impreuna aproape 10% din companie.
Celco mai avea pe Bursa la finele anului trecut un pachet de 2,89% din actiunile producatorului de cabluri electrice Iproeb Bistrita, care ar valora in prezent circa 4 mil. lei (1,2 mil. euro).
Socep va distribui in acest an un dividend brut de 0,0147 lei/actiune. Valoarea totala a dividendelor distribuite de companie se ridica astfel la 5 mil. lei (1,3 mil. euro) si provin din profitul ultimilor doi ani.
Pentru anul in curs, Socep si-a bugetat venituri totale de 56 mil. lei (16 mil. euro), in crestere cu 17,1% fata de cele obtinute in 2007, si un profit brut mai mare cu 7,3%, de 4,1 mil. lei (1,17 mil. euro).
Anul trecut, afacerile operatorului portuar au urcat cu 12%, pana la 44 mil. lei (aproape 13,2 mil. euro), iar profitul net al companiei s-a majorat cu 57%, la 3,1 mil. lei (0,93 mil. euro).
La ultimul pret de ieri, de 0,4 lei/actiune, valoarea de piata a Socep se ridica la 38,6 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO