Burse - Fonduri mutuale

Actionarii turci ai Azomures au interpus o firma din SUA in controlul companiei

27.05.2009, 18:44 408

Fostul actionar majoritar al combinatului chimic Azomures Targu-Mures (AZO), firma elvetiana Transworld Fertilizers Holding, a transferat un pachet de 55,97% din capitalul Azomures in contul societatii Eurofert Investments din SUA, ca aport intr-o majorare de capital.

Cu alte cuvinte, actionarii turci si-au interpus o firma din SUA in controlul Azomures, pana in prezent ei controland direct compania.
La ora 17:47 in cursul zilei de ieri reprezentantii Azomures au facut publice si numele celor cinci actionari turci care controleaza firma mama, Transworld Fertilizers Holding, respectiv Fuat Kalgay, Yetkin Erman, Adnan Chaban, Talat Yildirim si Talat Yildirim, acestia detinand si functii in Consiliul de Administratie al societatii.
Transworld Fertilizers este inregistrata in Elvetia insa are actionari turci, despre care nu se cunosc informatii in momentul de fata, desi acestia controleaza cel mai mare producator de ingrasaminte chimice din Romania.
Ziarul Financiar a incercat ieri sa afle mai multe detalii despre actionarii Azomures, atat de la Primaria Municipiului Targu-Mures, cat si de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si de la sindicate, insa nimeni nu a putut oferi detalii privind identitatea sau operatiunile grupului turc. Nici pe internet nu exista informatii privind celelalte operatiuni ale Transworld Fertilizers.
Angela Podina, directorul administrativ al combinatului chimic, spune ca asteapta mai multe informatii din partea Transworld Fertilizers, pentru a afla mai multe detalii despre noul actionar si pentru a sti care este societatea-mama si care este filiala.
Fostul actionar majoritar al Azomures a transferat pachetul de actiuni in contul societatii Eurofert ca urmare a unei majorari de capital in cadrul societatii, efectuata prin aportul in natura realizat de Transworld.
In aceste conditii, se poate vorbi despre un transfer de actiuni intre o societate-mama si o filiala.
 
Actiunile Azomures au crescut ieri cu 15%
Dupa anuntul schimbarii actionarului, titlurile Azomures au sarit cu 15%, pe fondul speculatiilor privind o posibila oferta publica de preluare din partea noului actionar majoritar. Cu toate acestea, conform articolului 205, litera c, din legea privind piata de capital, in cazul depasirii pragului de detinere de 33% in urma transferurilor de actiuni intre o societate-mama si filialele sale sau intre filialele aceleiasi societati-mama, noul actionar nu este obligat sa faca o oferta publica de preluare pentru actiunile pe care nu le detine.
Dumitru Beze, presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC), spune ca Azomures ar fi trebuit sa specifice daca tranzactia prin care Transworld Fertilizers Holding a transferat 55,97% din combinat catre Eurofert Investments a fost sau nu un transfer intragrup.
"In conditiile in care a fost vorba de un transfer intragrup, atunci nu se pune problema unei oferte publice de preluare. Azomures ar fi trebuit sa ofere informatii suplimentare", spune Beze.
"Situatia este inca neclara la Azomures din punctul de vedere al unei posibile oferte publice de preluare. Au mai fost in trecut cazuri, precum cel al Petromidia, in care s-au speculat anumite informatii, insa lucrurile au ramas neschimbate si nu au fost lansate oferte de preluare", spune Dorin Masca, broker la Carpatica Invest.
De aceeasi parere este si Mihai Chisu, broker la IFB Finwest. "Intr-o prima faza, pana se vor cunoaste mai multe detalii, cresterile sunt de natura speculativa. S-a facut un transfer de proprietate la Azomures, insa nu se cunosc mai multe detalii", spune Chisu.
El este de parere ca acest impuls speculativ este s-ar putea consuma repede. La ultimul pret din piata, de 0,23 lei/actiune, valoarea pachetului transferat intre cele doua societati se ridica la 67,7 mil. lei (16,2 mil. lei).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO