Burse - Fonduri mutuale

Actionarul majoritar al Dafora Medias se pregateste sa separe forajul de constructii

Actionarul majoritar al Dafora Medias se pregateste sa separe forajul de constructii

Gheorghe Calburean

29.02.2008, 19:52 93

Dafora Medias (DAFR) ar putea ramane doar cu activitatea de foraj, conducerea societatii intentionand sa separe activitatea de constructii pe motiv ca se creeaza confuzie printre investitori cu privire la domeniul de activitate al firmei, iar acestia sunt mai interesati sa-si aleaga domeniul in care vor sa investeasca.
"Vrem ca Dafora sa ramana doar cu activitatea de baza, cea de foraj, iar activitatea de constructii sa fie separata in alta societate pentru a nu se crea confuzie in randul investitorilor", a declarat Gheorghe Calburean, directorul general si presedinte al Dafora Medias, cu ocazia inceperii tranzactionarii actiunilor Dafora la categoria a II-a a Bursei de Valori.
Actiunile Dafora au castigat 3,5% in prima zi de tranzactionare la Bursa, inchizand sedinta la 0,378 lei/actiune.
Calburean a precizat ca inca nu a fost luata o decizie privind modul cum se va realiza aceasta divizare, dar ca, in acest context, fuziunea dintre Dafora Medias si constructorul de conducte magistrale Condmag Brasov (COMI), companie pe care o controleaza prin intermediul Dafora, este una putin probabila.
Segmentul de constructii a reprezentat principalul motor de crestere al Dafora in ultimii ani, acesta avand si ponderea cea mai importanta in afacerile companiei, de circa 57% anul trecut.
Afacerile Dafora au urcat in 2007 de peste doua ori, pana la 87,5 mil. euro (292 mil. lei), iar profitul net s-a majorat in aceeasi perioada cu 62%, la 4,5 mil. euro (31,9 mil. lei).
Conducerea societatii spune ca profitul a fost diminuat puternic in ultima parte a anului trecut pe fondul fluctuatiilor de curs valutar. Compania a achizitionat in aceasta perioada utilaje in valoare de circa 15 mil. euro, iar pe fondul aprecierii puternice a monedei euro fata de leu din ultima parte a anului trecut, Dafora a platit un pret cu circa 10% mai mare decat se astepta, ce le-a adus pierderi financiare de circa 1,2 mil. euro numai in ultimele trei luni din 2007.
Profitul operational al companiei a urcat anul trecut cu 61%, pana la 10,5 mil. euro (35,1 mil. lei).
"In urmatorii ani, cred ca segmentul de constructii va urca cu cel putin 50% anual, iar cel de foraj va inregistra o crestere undeva la jumatate, de 20-25%", spune Gheorghe Calburean.
Pentru acest an, compania si-a bugetat un profit net dublu fata de anul trecut, de 9,56 mil. euro, si afaceri in crestere cu circa 10%, pana la 100,6 mil. euro, prognoze despre care Calburean spune ca iau in calcul un anumit nivel de rezerva.
"Pe partea de foraj avem contractata 95% din activitatea de anul curent, iar pe segmentul de constructii avem un procent de 60%. Daca adaugam si proiectele pe care le avem noi pregatite ajunge sa fie integral acoperit", a precizat Gheorghe Calburean.
El a dorit sa adauge faptul ca anul aceasta Dafora va investi circa 5 mil. euro pentru relocarea sediului societatii, precizand ca sursa de finantare o va reprezenta in principal terenul pe care este situat acesta.
Dafora urmeaza sa inceapa constructia unui imobil de birouri in cartierul Floreasca din Bucuresti, pe o suprafata construita de circa 3-4.000 de metri patrati, investitie care se ridica la circa 6 mil. euro.
Dafora are in derulare un proiect rezidential in cartierul Pipera, denumit Perla Resident, al carui beneficiar este Crown Construction, investitia in acesta ridicandu-se la 6-8 mil. euro.
Activitatea de constructii a Dafora este orientata in principal spre constructii rezidentiale, iar cea de hale industriale ocupa o pondere de circa o treime in total.
Compania vrea sa stranga in acest an circa 28,1 mil. euro (circa 100 mil. lei) de la actionari prin intermediul unei majorari de capital. Compania nu a acordat in ultimii ani dividende, iar conducearea Dafora spune ca se intentioneaza ca tot profitul realizat in 2007 sa fie reinvestit in activitate.
Anul trecut, Calburean a achizitionat un pachet de 27,9 % din actiunile Cars Tarnaveni (CARS), societate care este printre altele si furnizor de caramida pentru segmentul de constructii al Dafora.
Actionarul majoritar al Dafora Medias este omul de afaceri Gheorghe Calburean, care controleaza in nume propriu 48,17% din capitalul societatii si detine prin intermediul Dafora Group circa 7,46% din actiuni. Fondul de investitii Julius Baer, cel mai important investitor strain la Bursa, detine un pachet de circa 10,6% din companie.
Titlurile Dafora Medias sunt evaluate in prezent la un pret de 0,378 lei/actiune, cu 60% mai mic decat cel la care ajunsesera aceste titluri in vara anului trecut. La acest pret, valoarea de piata a companiei se ridica la 101 mil. euro.
Condmag Brasov, cealalta companie pe care Calburean a adus-o pe Bursa la jumatatea anului trecut, a pierdut de asemenea mai mult de jumatate din valoare, pe fondul corectiilor din ultimele sapte luni. Condmag este evaluata in prezent la circa 45 mil. euro.
Calburean intentioneaza sa mai aduca la Bursa si firma de exploatare a apelor geotermale Transgex Oradea (TRNG), companie controlata indirect de omul de afaceri sibian, care este tranzactionata in prezent pe piata RASDAQ.
"Urmatorea companie pe care imi doresc sa o transfer la Bursa de Valori Bucuresti este Transgex Oradea", spune Gheorghe Calburean.

Calburean investeste 10 mil. euro in mezeluri

Omul de afaceri Gheorghe Calburean intentioneaza sa investeasca zece milioane de euro pentru extinderea productiei firmei de preparare a produselor din carne Salconserv Medias, pe care o controleaza, prin infiintarea unei noi marci de mezeluri.
"In luna mai a acestui an vom investi circa 10 mil. euro pentru dezvoltarea unui nou brand de produse din carne. Noua linie de productie va fi destinata in special gamei premium, dar si categoriei medii, iar produsele vor include salamuri, pateuri si alte specialitati", a spus Calburean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO