Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Azomureş au continuat să crească accelerat, contrar evoluţiei bursei

Autor: Stefan Musgociu

01.11.2011, 19:14 522

Bursa de la Bucureşti a scăzut şi marţi, cu 2,32%, sub presiunea corecţiilor de pe bursele externe, însă investitorii care au vizat acţiunile Azomureş (AZO) au ridicat preţul cu peste 10%.

Investitorii de la BVB au reacţionat negativ încă de la deschidere la scăderile burselor externe, însă rulajele au fost uşor sub cele de luni.

Temerile investitorilor cu privire la criza datoriilor din zona euro au revenit după ce premierul elen a anunţat organizarea unui referendum privind pachetul de ajutor pentru Grecia, întrucât rezultatele acestuia ar putea duce la un eşec al planului de salvare convenit săptămâna trecută de liderii europeni şi, totodată, la intrarea în incapacitate de plată a statului balcanic, scrie Mediafax.

"Aceste scăderi vin în urma celui mai puternic rally (creştere accelerată -n.r.) care a avut loc în ultimii doi ani. Investitorii s-au obişnuit cu volatilitatea excesivă din acest an, iar «telenovela» grecească pare să fie explicaţia pentru orice mişcare a burselor din ultima perioadă. Problema este că toate aceste tulburări îţi ascund adevarata direcţie în care se îndreaptă economia globală. Până acum indicatorii macroeconomici nu au dezamăgit puternic, iar din acest motiv nu avem motive să ne îngrijorăm", a declarat pentru MEDIAFAX Alexandru Constantinescu, trader la firma de brokeraj Swiss Capital.

La finalul zilei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 2%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 3,53% sub închiderea de luni.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor SIF-urilor şi titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 2,45%.

Indicele include şi acţiunile Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a consemnat o corecţie de 2,26%.

"Piaţa se mişcă după filozofia «contrariană». Speculezi perioadele extreme ale unei mişcări şi îţi închizi speculaţia când apare un eveniment ce ar trebui să fie pozitiv pentru poziţia pe care o ai. Se pare că această strategie a funcţionat şi la noi. Momentele de euforie au fost penalizate pe SIF-uri, Transgaz şi Banca Transilvania", a afirmat traderul.

Acţiunile Azomureş au urcat accelerat în prima jumătate de oră, speculatorii încercând să forţeze o nouă zi de creştere accelerată pe aceste titluri, după ce luni cotaţia a urcat cu aproape 40%, în cel mai alert ritm înregistrat vreodată de o acţiune pe bursă. Creşterile au fost determinate de anunţul potrivit căruia traderul elveţian de îngrăşăminte şi cereale Ameropa Holding ar putea prelua indirect compania.

Astfel, în primele minute titlurile producătorului de îngrăşăminte chimice au urcat cu până 34,9%, însă după ora 10:30 trendul s-a schimbat şi creşterea a încetinit, iar în a doua parte a zilei preţul a intrat de câteva ori pe roşu. La finalul şedinţei, acţiunile Azomureş erau cotate la 1,297 lei, preţ cu 10,11% peste închiderea de luni. Evoluţia a venit pe al doilea rulaj din piaţă, de 4,2 milioane lei. În ultimele două zile, preţul acestor acţiuni a urcat cu 54%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 28,7 milioane lei (6,6 milioane euro), valoare cu 16% peste rulajul şedinţei de luni, de 24,7 milioane lei (5,7 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide, cu transferuri în valoare cumulată de aproape 11 milioane lei, sumă din care 1,4 milioane lei au reprezentat valoarea a două dealuri. Preţul titlurilor a scăzut cu 2,26%, la 0,441 lei.

Titlurile Oltchim (OLT) au coborât cu 15%, după ce în şedinţa anterioară, acţiunile Oltchim au consemnat un recul de aproape 6%, iar în precedentele opt sesiuni preţul urcase de trei ori, respectiv de la 0,53 lei la 1,616 lei.

La finalul şedinţei de marţi, acţiunile Oltchim erau cotate la 1,292 lei, iar operaţiunile cumulau 432.000 de lei.

Speculatorii au fost mai activi şi pe piaţa derivatelor, unde au tranzacţionat produse structurate de 7,5 milioane lei (1,7 milioane euro).

Pe piaţa Rasdaq, operaţiunile au cumulat doar 322.000 de lei, valoare de trei ori mai redusă decât rulajul de luni, de 960.000 de lei.

Unii speculatori au vizat din nou acţiunile Chimpex Constanţa (CHEM), operatorul portuar controlat de Azomureş, implusionaţi în continuare de negocierile dintre Ameropa şi investitorii turci. Preţul titlurilor Chimpex a crescut cu 15,56%, la 5,2 lei, pe al doilea rulaj din piaţă, de 49.000 de lei.

"Suntem optimişti pentru finalul acestui an chiar dacă şi în continuare este posibil să avem parte de volatilitate mare. Mizăm pe acţiunile ce pot oferi dividende atractive. Fondul Proprietatea a anunţat distribuirea unui dividend mai mare în 2012 dacă rezultatele fondului vor permite acest lucru. SIF-urile sunt un pariu interesant, în condiţiile în care valoarea acţiunilor a scăzut în apropierea minimului ultimilor doi ani, iar tranzacţia cu Erste, chiar dacă se va finaliza anul viitor, ar trebui să aducă şi în acest an banii necesari acordării unor dividende mai mari decât pentru 2010", a spus Constantinescu.

Totodată, el mizează şi pe acţiunile companiilor din sectorul utilităţilor, ţinând cont că rezultatele din primul semestru ale Transelectrica şi Transgaz au fost peste aşteptări.

"Ne aşteptăm ca interesul pentru piaţa locală să crească în perioada decembrie - februarie, odată cu finalizarea ofertelor de vânzare la Transelectrica şi Tarom", a afirmat traderul.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 4,6%, acţiunile băncilor fiind printre cele mai afectate, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est consemnau corecţii de cel mult 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO