Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile băncilor au tras bursa în sus în prima săptămână din octombrie, dar tendinţa rămâne incertă

Acţiunile băncilor au tras bursa în sus în prima săptămână din octombrie, dar tendinţa rămâne incertă

Autor: Stefan Musgociu, Andrei Chirileasa

08.10.2012, 00:07 867

Bursa de la Bucureşti a crescut vineri cu 0,66%, iar de la începutul lunii indicele general BET-C a avansat cu 1,48%, astfel că raportat la nivelul de la finalul anului trecut, este cu 1,27% mai sus.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni, a crescut cu 1,73% în săptămâna trecută, iar indicele BET, al primelor zece titluri în funcţie de lichiditate, a avansat cu 2,14%. Comparativ cu nivelul din 2011, indicele BET-XT este în urcare cu 12%, iar indicele BET cu 11,28%.

În şedinţa de vineri indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,93%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a încheiat cu 1,05% peste nivelul de joi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

Creşterile au fost conduse de acţiunile principalelor trei bănci listate: Erste (5,6%), BRD (5,8%) şi Banca Transilvania (4,3%). Acţiunile Petrom au crescut şi ele săptămâna trecută cu 2,5%. În schimb, acţiunile Fondului Proprietatea au pierdut 0,3% în ciuda tranzacţiilor mari prin care s-au transferat pachete semnificative de acţiuni, americanii de la Elliott continuând să-şi mărească participaţiile.

Lichiditatea la nivelul pieţei rămâne foarte redusă, cu excepţia FP, a Erste şi a SIF Oltenia nicio altă acţiune neavând săptămâna trecută o medie a tranzacţiilor zilnice de peste un milion de lei.

"Probabil că situaţia aceasta va mai dura până se va în­tâmpla ceva pe plan extern. Piaţa locală nu pare atractivă, iar prin­cipala cauză este sentimentul de nesiguranţă inspirat de mediul politic. Pentru moment, nimeni nu poate estima nimic legat de companiile româneşti pentru că până după alegeri nu vedem să apară o anumită strategie economică concretă", a comentat un broker.

Vineri acţiunile Oltchim au crescut cu 11,3%, după ce scăzuseră puternic în precedentele şedinţe, ca urmare a eşecului procesului de privatizare derulat în luna septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO