Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile dezvoltatorului imobiliar Evergrande din China au crescut miercuri cu 82% după ce Country Garden a evitat incapacitatea de plată

Acţiunile dezvoltatorului imobiliar Evergrande din China...

Autor: Liviu Popescu

07.09.2023, 07:52 5428

Acţiunile dezvoltatorului imobiliar chinez Evergrande au urcat miercuri cu până la 82% după ce Country Garden, un alt dezvoltator imobiliar cu probleme, ar reuşit să plătească marţi 22,5 milioane de dolari în contul cuponului de obligaţiuni, evitând la limită intrarea în incapacitate de plată, scrie CNBC. Compania a ajuns la o evaluare de 1 mld. dolari.

Sectorul imobiliar a fost cel mai mare câştigător al indicelui HSI, dar indicele general a fost încă în teritoriu negativ, tras în jos de acţiunile din domeniul sănătăţii şi industriale. Alte acţiuni precum Country Garden Holdings şi Logan Group au crescut, de asemenea, cu până la 26% şi, respectiv, 28%, în timp ce indicele Hang Seng Mainland Properties a crescut cu aproximativ 4%.

Plăţile pentru obligaţiuni ale Country Garden trebuiau să fie efectuate iniţial în august dar compania a trimis plăţile cu câteva ore înainte de expirarea unei perioade de graţie de 30 de zile.

Sectorul imobiliar din China a fost sub presiune de când Evergrande a intrat în incapacitate de plată în 2021. Săptămâna trecută, acţiunile au reluat tranzacţionarea şi au închis cu aproape 80% mai jos, în prima şedinţă din ultimele 17 luni. Acţiunile Evergrande închiseseră marţi la 35 de cenţi din Hong Kong (4 cenţi americani). Ieri erau 62 de cenţi.

Alte acţiuni imobiliare s-au prăbuşit şi ele în ultimul an, pe fondul temerilor de contagiune. Acţiunile Country Garden au scăzut cu 53% până acum în acest an, în timp ce Logan a scăzut cu 18%.

Miercuri, publicaţia chineză de stat Securities Times a publicat un comentariu în care cerea ridicarea cât mai curând posibil a "politicilor care restricţionează achiziţiile de proprietăţi în alte oraşe decât cele mai fierbinţi oraşe de top", potrivit unei traduceri CNBC.

Comentariul susţinea că "în situaţia actuală, în care există schimbări majore în relaţia cerere-ofertă pe piaţa imobiliară, nu mai este adecvat să se menţină politicile restrictive care au fost implementate anterior pentru a limita speculaţiile".

Prin urmare, a concluzionat că există o "nevoie urgentă" de a creşte sprijinul politic pentru a stimula vânzările, eliberând astfel cererea suprimată de aceste politici rigide în domeniul imobiliar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO