Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Erste au coborât cu 13,3%, într-o piaţă în scădere cu 1,1%

Autor: Stefan Musgociu

10.10.2011, 17:23 254

Bursa de la Bucureşti a scăzut luni cu 1,16%, după o creştere de peste 7% în precedentele trei şedinţe, iar acţiunile Erste (EBS) au consemnat un recul de 13,29%, influenţate negativ de mişcarea de pe piaţa de la Viena.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au deschis ziua la preţuri în scădere uşoară, după ce piaţa a urcat vineri cu peste 4%, însă puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au plasat ordine pentru volume reduse.

"După un sfârşit de săptămână verde pentru acţiunile româneşti a apărut şi nevoia unei corecţii. Amplitudinea corecţiei de astăzi (luni - n.r.) este mai mare decât ne aşteptam datorită lipsei volumelor. Noul plan de salvare european anunţat de cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy a reuşit pentru un moment să tempereze pieţele, totuşi rămân multe incertitudini în privinţa structurii acestuia. Prezentarea peste trei săptămâni a planului a adus o nelinişte în piaţă şi a ridicat multe semne de întrebare", a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Niculae, trader la Departamentul Pieţe de Capital al Piraeus Bank.
La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,78%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,09% sub închiderea de vineri.

Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au dus indicele BET-FI cu 1,62% sub nivelul de la finalul sesiunii precedente.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a coborât cu 1,74%.

Atenţia jucătorilor a fost axată cu precădere încă de la deschidere pe acţiunile Erste, după ce grupul financiar austriac a prezentat luni dimineaţă o serie de măsuri extraordinare, pentru a poziţiona grupul pentru o probabilă escaladare a crizei datoriilor de stat din zona euro, intervenţia guvernului ungar în sistemul bancar şi deteriorarea perspectivelor economice ale României.

În urma publicării setului de măsuri, cotaţia acţiunilor Erste a coborât sever, cu până la 17%, pe piaţa de la Viena, ceea ce a dus în jos şi preţul de la BVB. Pe bursa de la Bucureşti, limita de variaţie a fost extinsă după prima oră la 25%, astfel că preţul a coborât cu aproape 18%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO