Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile FP au pierdut 7% în trei zile, atingând un nou minim de la listare

Acţiunile FP au pierdut 7% în trei zile, atingând un nou minim de la listare

Autor: Andrei Chirileasa

03.05.2011, 18:12 911

Titlurile Fondului Proprietatea(FP) au înregistrat trei şedinţe de scăderi consecutive dupăadunarea generală a acţionarilor (AGA) de săptămâna trecută,scăzând de la 0,58 lei la un minim de 0,538 lei.

Marţi, acţiunile FP au scăzut cu1,47%, în condiţiile în care întreaga piaţă a înregistrat corecţii,iar indicele BET a pierdut 1,9%.

Trendul descendent pe careacţiunile FP s-au aflat încă de la listare (cel mai mare preţ, de0,6495 lei/acţiune, s-a înregistrat în prima zi de tranzacţionare aacţiunilor pe Bursă - 25 ianuarie) s-a accentuat în ultimelesăptămâni, din cauza îngrijorărilor investitorilor legate dereluarea procesului de conversie a titlurilor de despăgubire emisede ANRP în acţiuni FP.

Potrivit informaţiilor furnizatede reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Propietăţii(ANRP) la finele săptămânii trecute, peste 1.200 de persoane aveauformulaseră cereri pentru a primi circa 1,4 miliarde de acţiuni,adică peste 10% din capitalul Fondului. Procesul de conversie s-areluat luni, 2 mai, după ce fusese suspendat pe 11 ianuarie,înainte de listare.

Cei care primesc acţiuni în perioada 2-6mai le vor primi la un preţ egal cu cotaţia medie din primele 60 deşedinţe de tranzacţionare a titlurilor FP la Bursă (de la 25ianuarie la 19 aprilie), de 0,6176 lei, spre deosebire de cei careau primit acţiuni înainte de listare la preţul de 1 leu. Astfel, eiar putea fi mult mai tentaţi să vândă la preţurile actuale.Începând din 9 mai, conversia titlurilor de despăgubire se varealiza la preţul mediu al acţiunilor din ultimele 60 de şedinţe,care este afişat în fiecare zi de Bursa de Valori Bucureşti. Acestpreţ era marţi de 0,5963 lei/acţiune.

În AGA de săptămâna trecută, mai mulţiacţionari şi-au exprimat nemulţumirea faţă de evoluţia preţuluiacţiunilor, susţinând că administratorul american al fondului,Franklin Templeton, nu a reuşit să se ţină de promisiune şi săatragă un număr suficient de mare de investitori pentru a susţinepreţul acţiunilor pe Bursă.

La preţul de marţi, de 0,538 lei,titlurile FP se tranzacţionează cu un discount de aproape 55% faţăde valoarea activului net unitar (VUAN) de la finele luniimartie.

Capitalizarea fondului a scăzut la1,8 mld. euro, faţă de valoarea activului net de 4 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO