Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile FP au revenit pe creştere, după ce marţi au atins cel mai redus nivel de la listare

Acţiunile FP au revenit pe creştere, după ce marţi au atins cel mai redus nivel de la listare

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

04.05.2011, 18:35 526

Corecţia acţiunilor OMV Petrom (SNP) a temperat, miercuri,ascensiunea bursei la doar 0,14%, în timp ce titlurile FonduluiProprietatea (FP) au crescut cu 1,3%, după ce în precedentele treisesiuni au scăzut cumulat cu peste 7% şi au atins cel mai redusnivel de după listare.

Majoritatea acţiunilor au deschis ziua la preţuri uşor subultimele cotaţii de marţi, însă după primele două ore piaţa atrecut pe creştere uşoară. Deşi cotaţiile au revenit, volumele detitluri tranzacţionate au fost mai reduse decât în şedinţeleprecedente.

Titlurile FP au fost primele care au revenit pe creştere, dupăce încă de marţi ordinele de cumpărare s-au echilibrat cu oferta.În şedinţele de vineri şi luni unii investitori au pus presiune lavânzarea acţiunilor Fondului, în condiţiile în care de luni s-areluat procesul de conversie a titlurilor de despăgubire în acţiuniemise de Fond, ceea ce înseamnă că la vânzare ar urma să intre noipachete de acţiuni la preţuri mai mici.

Ultima tranzacţie de miercuri cu acţiunile Fondului a fostrealizată la 0,545 lei, preţ în creştere cu 1,3%. Titlurile FP aucontinuat să conducă topul lichidităţii, cu operaţiuni de 9,7milioane lei.

Gabriel Morariu, broker la BT Securities, nu exclude ca petermen scurt acţiunile Fondului să mai înregistreze unele corecţii,ca urmare a presiune la vânzare pe care ar putea să o punăpersoanele care primesc acţiuni FP în urma converiei titlurilor dedespăgubire.

"Totuşi, pe termen mediu-lung mă aştept la o stabilizare apreţului, urmată de o creştere, deoarece în piaţă ar putea să intrecumpărători mai importanţi. Nu trebuie uitate societăţile dinportofoliul FP, întrucât acestea ar putea trezi interesul unorfonduri de investiţii importante, care să îşi dorească achiziţii laaceste preţuri reduse", a declarat Morariu pentru MEDIAFAX.

În această săptămână, conversia titlurilor de despăgubire înacţiuni FP se va realiza la preţul de 0,6176 lei/acţiune, valoareareprezentând media din primele 60 de şedinţe de tranzacţionare atitlurilor Fondului la BVB. Potrivit Autorităţii Naţionale pentruRestituirea Proprietăţilor (ANRP), aproape 10,7% din acţiunile FPar putea fi transferate de Ministerul Fi­nan­ţelor persoanelor caredeţin titluri de des­pă­gubire şi au optat pentru con­­versia înacţiuni.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zeceacţiuni, era în creştere cu 0,31%, însă indicele BET-NG, altitlurilor companiilor din sectorul energetic, înregistra un reculde 0,4%. Corecţia indicelui BET-NG a fost determinată de acţiunileOMV Petrom, care au scăzut cu 0,44%, la 0,4265 lei.

Revenirea acţiunilor FP s-a reflectat şi în evoluţia indiceluiBET-FI, care a încheiat ziua în creştere cu 0,5%.

Totodată, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeazăevoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusivSIF-urile, a avansat cu 0,32%.

Per ansamblul pieţei, brokerul crede că preţurile se vorstabiliza în următoarele şedinţe, după corecţiile din ultimelesesiuni, însă această aşezare se va realiza probabil pe fondul unorvolume mai reduse de tranzacţionare.

"Nu mă aştept să se repete scenariul de anul trecut din luna mai(când piaţa a scăzut cu peste 13% - n.r.), deoarece nu trebuie săuităm că în 2010 cam în această perioadă a apărut în presă crizadatoriilor din zona euro, fapt care a tras în jos cotaţiileacţiunilor. Dacă nu vor mai apărea şi în acest an modificări deordin fiscal, precum şi dacă va continua îmbunătăţirea condiţiiloreconomice în următoarea perioadă, mă aştept să asistăm la un anpozitiv pe piaţa de capital", a conchis Morariu.

Investitorii au tranzacţionat miercuri acţiuni de 29,3 milioanelei (7,1 milioane euro), sumă cu 37% sub rulajul din şedinţaanterioară, de 46,5 milioane lei (11,3 milioane euro).

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele înregistraucorecţii de până la 1,1%, linia fiind urmată şi de majoritateapieţelor din Europa Centrală şi de Est, care erau în scădere cu celmult 1,6%. Bursele din Croaţia, Bulgaria şi Cehia avansau, însă, cumaximum 0,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO