Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile FP şi-au reluat scăderile, iar volumele sunt tot mai mici

 Acţiunile FP şi-au reluat scăderile, iar volumele sunt tot mai mici

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

17.05.2011, 19:24 861

Bursa a scăzut marţi cu 0,9%, într-o piaţă apatică şi undeacţiunile Fondului Proprietatea (FP) au în­re­gistrat corecţiipentru a doua zi consecutiv, coborând cu 1,04%, şi s-au apropiat decotaţia minimă înregistrată de la listarea la BVB.

Preţul minim înregistrat de titlurile Fondului la bursă a fostde 0,499 lei şi a fost atins joia trecută, după trecerea datei dedividend, însă doar în cadrul unor tranzacţii foarte reduse, dupăcare titlurile au revenit peste 0,5 lei.

La finalul şedinţei de ieri, acţiunile Fondului erau cotate la0,525 lei. Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, crede că mulţiinvestitori aşteaptă să vadă impactul asupra preţului pe care îl vaavea reluarea efectivă a procesului de conversie a titlurilor dedespăgubire în acţiuni FP.

"Aceste acţiuni au surprins piaţa joi prin scăderea sub 0,5 lei,un nivel de suport bine conturat în psihologia pieţei. De aicirezultă şi reacţia multora de a aştepta să vadă noi evoluţii dupăce se va relua efectiv procesul de conversie şi acţiunile vor intraîn posesia deţinăto­rilor lor de drept", a declarat Chişu.

Analiştii Erste-BCR afirmau luni că preţul acţiunilor FP aproapecă nu reflectă valoarea participaţiilor Fondu­lui la companiilenelistate. Calculând numai banii din depozitele bancare ale FP,participaţia de la Petrom şi de la celelalte companii listate dinportofoliu reiese o valoare de 0,48 lei/acţiune FP.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au înregistrat variaţii uşoareîncă din pri­mele minute ale şedinţei de marţi, în con­diţiile încare cei mai mulţi investi­tori au continuat să adopte poziţii deaştep­­tare şi ordinele de tranzac­ţio­nare intro­duse în piaţă aufost pentru volume reduse.

Ultimele operaţiuni de marţi cu cele mai lichide zece acţiuni,analizate de in­di­cele BET, au fost realizate la preţuri înscădere în medie cu 0,68%, iar titlurile com­paniilor din sectorulenergetic au dus indicele BET-NG cu 1,68% sub ni­velul de luni.Variaţii uşoare au consem­nat şi acţiunile celor cinci SIF-uri şititlurile Fondului Proprietatea. Astfel, indicele BET-FI a scăzutcu 0,49%.

Chişu spune că astfel de perioade de apatie în piaţă suntnormale după trecerea datelor ex-dividend, după care cumpărătoriinu mai au dreptul să încaseze dividendele pe care companiile le vordistribui din profitul de anul trecut.

"Trecerea perioadei de dividende conduce adesea la o relaxare aintere­sului speculatorilor, fapt consemnat printr-o scădere alichidităţii pieţei. Pe de altă parte, luna mai este considerată olună care istoric deschide sezonul corecţiilor, motiv pentu careexistă multă precauţie şi din partea investi­torilor de portofoliu,care preferă să adopte mai degrabă o poziţie de obser­vare şi maipuţin implicantă", a afirmat el.

Rulajul pieţei acţiunilor, de 22,9 mil. lei (5,6 mil. euro), afost foarte apropiat de valoarea cumulată a transferurilor din ziuaanterioară.

"În general perioada de vară este mai puţin agitată, o perioadăcare nu se bucură foarte mult de interesul investitorilor. Dar unlucru este cert: dacă nu vrei apatie, atunci trebuie să creezievenimente, să atragi prin lucruri noi, motiv pentru care oriceofertă la Transgaz, Transelectrica, Petrom, Rom­gaz sau altăsurpriză plăcută va reaprinde interesul participanţilor la piaţă",a conchis brokerul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO