Burse - Fonduri mutuale

Adrian Dudu, Certinvest: Debutul la BVB al Hidroelectrica, sub aşteptări. Cea mai optimistă estimare a fost de 120 de lei pe acţiune, deci o creştere de circa 15%

Adrian Dudu, Certinvest: Debutul la BVB al...

Autor: Eduard Ivanovici

12.07.2023, 10:46 8888

Cu o creştere de circa 7% în primele 40 de minute de tranzacţionare la Bursa de la Bucureşti, debutul acţiunilor Hidroelectrica (H2O) este momentan sub aşteptări, consideră Adrian Dudu, director de investiţii al societăţii de brokeraj Certinvest.

„Mi se pare că debutul este sub aşteptări. Am făcut un studiu referitor la cum s-ar putea să deschidă Hidroelectrica şi cum ar putea evolua în prima parte a zilei. M-am uitat la celelalte oferte, fiind cea mai la îndemână informaţie pe care o puteam avea. Celelalte oferte ale companiilor de stat au debutat mult mai bine. Am văzut creşteri de 50% în deschidere pentru Transelectrica şi Transgaz”, spune Adrian Dudu.

Reprezentantul Certinvest a fost prezent în cadrul conferinţei „H2O Day. Debutul Hidroelectrica la BVB după cel mai mare IPO din Europa din 2023” organizată de ZF cu ocazia listării pe piaţa locală de capital a celei mai profitabile companii din portofoliul statului român, fiind transmisă live pe zf.ro şi paginile de YouTube şi Facebook ale Ziarului Financiar.

„Pentru Hidroelectrica se putea un pic mai bine. Am încercat să estimăm la ce preţ va închide. Trebuie să spun că estimările tuturor colegilor au fost mai sus decât se află preţul în piaţă. La nivel intern, cea mai optimistă aşteptare a noastră a fost de 120 de lei pe acţiune, o creştere undeva la 15%”, adaugă Adrian Dudu.

 

Alte afirmaţii din timpul videoconferinţei:

 
  • Cel mai probabil, în piaţă sunt investitori de retail care marchează profituri, aflându-ne la 10% raportat la preţul primit de cei care au subscris în primele cinci zile. Aş putea spune că există volum, iar asta permite fondurilor să se rebalanseze. Aici avem o mică problemă – cei care ne măsurăm performanţa vs. indicii de la BVB nu am avut ocazia să achiziţionăm Hidroelectrica înaintea ca ea să intre în indice, lucru care conduce la o subperformanţă a fondurilor faţă de indicele BET.
 
  • Hidroelectrica a intrat în BET în prima zi de tranzacţionare şi a început şedinţa cu o creştere de 7-8%. Asta se traduce într-o subperformanţă a fondurilor care au ca benchmark indicele BET de circa 70-80 de puncte  de bază sau poate chiar mai mult în funcţie de alocarea pe care au avut-o iniţial în ofertă.
 
  • Subperformanţa este cauzată cumva de decizia aceasta de a include Hidroelectrica din prima zi în indicele BET. Se vede că sunt volume şi fondurile ar fi putut să aibă timp astăzi să se rebalanseze şi să se evite o astfel de subperformanţă, care până la urmă este artificială.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO