Burse - Fonduri mutuale

Afaceri mai mari, profit in scadere pentru Compa

01.11.2006, 18:02 18

Producatorul de piese auto Compa Sibiu a inregistrat in primele noua luni un profit net de 1,5 mil. euro (5,17 mil. lei), cu 36% mai mic fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cu toate acestea afacerile Compa au crescut in perioada ianuarie-septembrie cu circa 5,1% in euro, ajungand la aproape 50 mil. euro (176,6 mil. lei).
Conducerea companiei a argumentat scaderea profitului prin faptul ca anumite venituri financiare existente la data raportarii nu au fost incluse, acestea urmand sa fie inregistrate la finele anului curent.
"Profitul la noua luni a fost afectat de faptul ca fata de anul trecut anumite venituri financiare, precum creantele catre banci si disponibilitatile in valuta, vor fi raportate abia la sfarsitul anului, conform noilor reglementari contabile. Cu toate acestea, profitul din exploatare a crescut in aceeasi perioada", spune Ion Deac, directorul general al Compa Sibiu.
Compa a obtinut in primele noua luni un profit din activitatea de exploatare cu 30% mai ridicat decat in perioada similara a anului trecut, pana la 2,7 mil. euro (9,6 mil. lei). Pe partea financiara insa, a inregistrat o pierdere de 0,28 mil. euro, fata de un castig de 0,77 mil. euro anul trecut.
"In conditiile in care piata interna este in cadere, iar Dacia nu mai este ce a fost odata, ne straduim sa intram in gratiile acesteia si sa gasim contracte in afara, asa cum se vede si din rezultatele pe care le raportam. Pietele externe unde avem colaborari sunt in general cele europene, precum Belgia, Franta, Germania, Italia, Cehia, dar avem parteneri si in SUA sau Japonia", spune Ion Deac.
Aproximativ doua treimi din productia Compa este destinata exportului, aceasta inregistrand o crestere de 10,2% la noua luni fata de perioada similara din 2005.
Reprezentantii Compa sunt optimisti in ceea ce priveste integrarea in UE, considerand ca acest lucru va fi benefic pentru companie.
"Intrarea in Uniunea Europeana nu vad sa ne aduca costuri suplimentare, ba dimpotriva. Se vor reduce taxele vamale, se vor simplifica procedurile pentru comercializarea produselor la export si va deschide calea finantarii din fonduri europene pe care le avem in vedere pentru retehnologizarea activitatii noastre", precizeaza Ion Deac.
Compa Sibiu si-a bugetat pentru acest an investitii de circa 30,5 mil. lei (8,6 mil. euro).
"Pentru anul acesta ne-am bugetat investitii de peste 8 milioane de euro, iar anul viitor vrem sa investim cel putin o suma egala cu aceasta. Fondurile se vor indrepta in primul rand catre activitati de modernizare si retehnologizare", spune Ion Deac.
Compa Sibiu si-a bugetat pentru acest an un profit net de 5,4 mil. lei (1,5 mil. euro) si o cifra de afaceri de 259 mil. lei (74 mil. euro).
Producatorul de piese auto este controlat de Asociatia Salariatilor, care detine peste 51% din actiuni, participatii mai mici detinand mai multe fonduri straine, precum Hiposwiss Fond cu aproape 10% si Broadhurst Investment cu un pachet de 7,21% din actiunile Compa, dar si societati de investitii ca Broker Cluj si SIF Oltenia, cu peste 5% fiecare.
Excluzand majorarea de capital derulata de companie in acest an, actiunile Compa s-au apreciat cu circa 27% de la sfarsitul anului trecut. Actiunile Compa au inregistrat ieri un avans de 1,6%, inchizand sedinta de tranzactionare la un curs de 1,29 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea companiei este de 54,1 mil. euro (191,7 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO