Burse - Fonduri mutuale

Agricover Holding încheie 2023 cu profit net consolidat de 44 mil. lei. Compania anunţă că începând cu 2024 vrea să introducă distribuirea sub formă de dividende a 30% din profit

Agricover Holding încheie 2023 cu profit net consolidat...

Autor: Cristina Bellu

29.03.2024, 09:43 349

Agricover Holding, business antreprenorial din agricultură, a raportat pentru 2023 un profit net consolidat de 44 mil. lei, arată datele transmise vineri de companie.

În perioada ianuarie-decembrie 2023, valoarea brută de credite şi avansuri acordate de Agricover clienţilor a fost de 2,91 miliarde lei, iar veniturile din vânzarea de inputuri agricole (seminţe certificate, produse de protecţie a culturilor, produse de nutriţie a culturilor şi combustibili) au atins 1,85 miliarde lei.

Holdingul a depăşit pragul de 10.000 de clienţi deserviţi de Grup, la sfârşitul lunii decembrie 2023, numărul acestora fiind mai mare cu 5,3% faţă de decembrie 2022.

„Am reuşit să obţinem rezultate solide, în condiţiile unui an complicat. 2023 a fost unul dintre cei mai dificili ani din istoria recentă şi a fost dominat de incertitudini. Fermierii s-au confruntat cu un declin al productivităţii din cauza secetei, cu creşterea costurilor pentru înfiinţarea culturilor şi scăderea preţurilor de vânzare. Strategia noastră, centrată pe nevoile fermierilor, a constat în adaptarea soluţiilor financiare la noile condiţii ale pieţei şi în asigurarea accesibilităţii inputurilor necesare ciclului agricol”, spune Liviu Dobre, CEO al Agricover Holding.

Pe segmente de business, Agricover Credit IFN a înregistrat o valoare brută a creditelor şi avansurilor de 2,91 miliarde lei, plus  2,35% an/an. Profitul înainte de impozit a fost de 91,1 milioane lei, în creştere cu 20,17% faţă de 2022.

Agricover Distribution a continuat să-şi consolideze baza de clienţi, numărul de fermieri deserviţi pe parcursul anului ajungând la 9.100, cu aproape 4% mai mult decât în 2022. Veniturile din vânzarea de inputuri agricole au fost de 1,85 miliarde lei, în scădere cu 27,3% faţă de 2022, în concordanţă cu scăderea preţurilor la produsele de tip „hard commodity” (îngrăşăminte şi combustibil), dar şi ca urmare a reducerii cantităţilor achiziţionate de fermieri în condiţiile dificile ale anului.

În contextul unui an 2022 marcat de instabilitate şi de perturbări majore ale lanţurilor de logistică la nivel mondial, Agricover Distribution şi-a îmbunătăţit semnificativ rezultatele în a doua jumătate a anului, când a obţinut un EBITDA de 37,6 milioane lei, faţă de un EBITDA negativ de 31,2 milioane lei înregistrat în prima jumătate a aceluiaşi an.

În ansamblu, în perioada 2021-2023, afectată de întreruperi ale lanţurilor de aprovizionare şi/sau instabilitate geopolitică, când societatea a operat niveluri de stocuri mai mari decât anterior, Agricover Distribution a obţinut un EBITDA cumulat de 127,3 milioane lei şi un profit net cumulat de 56,6 milioane lei, incluzând aici şi rezultatul anului 2023.

Grupul a investit anul trecut 2,3 milioane lei în proiecte de educaţie, dedicate fermierilor şi tinerilor fermieri.

Pentru anul 2024, Grupul şi-a planificat o creştere profitabilă, urmărind să ofere unui număr cât mai mare de fermieri combinaţii sinergetice de produse pentru agricultură sustenabilă, soluţii digitale şi soluţii de finanţare pentru a accelera adoptarea progresului tehnologic în vederea maximizării randamentelor şi a îmbunătăţirii profitabilităţii fermelor.

Având în vedere performanţa financiară robustă, susţinută încă de la înfiinţarea sa în anul 2000, începând cu anul 2024 Agricover intenţionează să-şi modifice politica de a nu distribui dividende, vizând adoptarea unei rate de distribuire („dividend payout ratio”) de 30% din profitul operaţiunilor consolidate după asigurarea necesarului de finanţare a creşterii operaţiunilor Grupului şi respectarea angajamentelor asumate faţă de finanţatori, la propunerea Consiliului de Administraţie.

 
 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO