Burse - Fonduri mutuale

Alumil ia 15 mil. lei de la banca Millennium pentru construirea unei noi fabrici

Alumil ia 15 mil. lei de la banca Millennium pentru construirea unei noi fabrici

George Mylonas, proprietarul grupului Alumil, este unul dintre cei mai puternici industriaşi din Grecia

Autor: Andrei Chirileasa

18.01.2012, 00:06 1127

Producătorul de profiluri din aluminiu Alumil Rom Industry (ALU), parte a grupului grecesc Alumil, a încheiat un acord de împrumut cu banca portugheză Millennium în valoare de maximum 15 mil. lei (3,45 mil. euro), pentru finanţarea unei noi fabrici de prelucrare a aluminiului de la Filipeştii de Pădure.

Alumil s-a listat la bursă la începutul lui 2007, în urma unei oferte publice iniţiale (IPO) prin care a strâns 28,75 mil. lei (circa 8 mil. euro) de la investitorii de pe bursă pentru 20% din acţiuni, bani care ar fi trebuit să finanţeze noua fabrică de la Filipeştii de Pădure. Criza a stricat însă planurile grecilor, care abia în septembrie 2010 au reluat proiectul investiţiei de la Filipeştii de Pădure.

Alumil a înregistrat o revenire a rezultatelor financiare în primele nouă luni din 2011, după doi ani de scăderi puternice, pe fondul contracţiei puternice a sectorului de construcţii. Cifra de afaceri a companiei a crescut în primele trei trimestre din 2011 cu 6,3%, la 50,7 mil. lei (12 mil. euro), iar profitul net a urcat cu 70%, la 3,08 mil. lei.

Alumil este una dintre companiile listate care dispun de lichidităţi şi au un grad de îndatorare redus. La finalul lunii septembrie, Alumil avea lichidităţi de 20 mil. lei şi creanţe de încasat de la clienţi de 22,8 mil. lei, în timp ce datoriile erau de 16,26 mil. lei.

Contractul cu Millennium Bank cuprinde un credit de investiţii în valoare de 8,3 mil. lei, pe o perioadă de 7 ani, şi un credit pentru capital de lucru de 8,7 mil. lei, pe doi ani. De asemenea, compania va putea accesa scrisori de garanţie în limita a 2 mil. lei.

Alumil are în prezent o capitalizare de 31 mil. lei (7,1 mil. euro), departa de capitalizarea de 40 mil. euro din 2007 când a avut loc listarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO