Burse - Fonduri mutuale

De ce ar închide ruşii Alro după ce au făcut profituri de 2 mld. lei în zece ani?

De ce ar închide ruşii Alro după ce au făcut profituri de 2 mld. lei în zece ani?

Autor: Adrian Cojocar, Andrei Chirileasa

12.01.2012, 00:07 5375

Ruşii lasă să se înţeleagă că ar putea închide Alro Slatina (ALR), la zece ani după ce l-au preluat (pentru 11,5 mil. dolari), perioadă în care au făcut profituri de 2 mld. lei şi au încasat dividende de aproape 1,3 mld. lei. Zvonurile care au bulversat bursa ar putea face parte din războiul psihologic dintre acţionarii Alro şi stat pentru obţinerea de energie ieftină, în condiţiile în care Hidroelectrica nu mai livrează energie ieftină către Alro din cauza secetei.

Tiberiu Nagy, vicepreşedintele "Cartel Alfa" Olt citat de Mediafax, a declarat la începutul acestei săptămâni că la întâlnirile bilaterale cu conducerea Alro sindicatele au fost informate că uzina se va închide la sfârşitul lunii februarie, începutul lunii martie, după ce ultimul trimestru din 2011 a adus pierderi pentru combinatul din Slatina. Conducerea companiei nu a ieşit de atunci cu niciun comentariu pe acest subiect.

Declaraţiile sindicaliştilor ar putea avea ca scop determinarea autorităţilor guvernamentale de a lua măsuri pentru ca Alro să-şi poată contracta întreaga energie de care are nevoie. Turcii de la Azomureş şi Ioan Niculae, proprietarul Interagro, au folosit şi ei astfel de strategii de intimidare în ultimii ani, ameninţând cu închiderea combinatelor pentru a determina statul să le furnizeze gaze ieftine sau să acorde subvenţii pentru agricultori (pentru achiziţia de îngrăşăminte chimice). Niculae este anchetat acum de către procurorii DIICOT pentru subminarea economiei naţionale.

În cazul Alro însă, este pentru prima dată de la privatizarea combinatului, în anul 2002, când se pune pe tapet problema închiderii totale a unităţilor din cadrul combinatului. Compania nu şi-a publicat încă rezultatele aferente trimestrului patru din 2011 la care fac referire sindicaliştii şi nici nu a confirmat informaţiile în cursul zilei de ieri.

Omul de afaceri rusVitaliy Machitskieste acţionarul majoritar al grupului Vimetco, înregistrat în Olanda, care deţine circa 87% din acţiunile Alro Slatina (ALR). Machitski este şi preşedintele grupului Vimetco. Grupul este listat pe bursa de la Londra şi mai deţine operaţiuni în China. Principalul centru de profit a fost până acum Alro, care a susţinut o parte din investiţiile grupului din China.


În primele nouă luni, Alro a avut un profit net de 222 mil. lei, în creştere cu 69% faţă de perioada similară a lui 2010, beneficiind de preţul ridicat al aluminiului din primul semestru. Pe finalul anului însă, preţul aluminiului a scăzut puternic (de la 2.600 de dolari pe tonă în aprilie la 2.000 de dolari pe tonă în decembrie), ceea ce a determinat scăderea marjelor pentru Alro.

Principala problemă pentru Alro este însă lipsa energiei furnizate de la Hidroelectrica, de care este dependent şi care ar trebui să-i furnizeze 75% din consumul propriu. Potrivit conducerii Alro, din luna septembrie Hidroelectrica a livrat către combinatul din Slatina numai 40% din energia contractată la adăpostul declarării forţei majore, după ce producţia hidro a fost afectată puternic de reducerea debitelor de apă şi de secetă. Din lipsă de energie, conducerea Alro a fost nevoită în octombrie să închidă una dintre cele şase hale de producţie a aluminiului primar şi a anunţat că acest lucru va afecta 10% din producţie. Sindicaliştii spun însă că până acum Alro a închis deja 20% din capacităţile aflate în funcţiune şi că se pregăteşte să închidă întreg combinatul.

Problema Alro a ajuns şi la urechile lui Traian Băsescu, preşedintele României, care a declarat în cadrul unei întâlniri cu mediul de afaceri de luna trecută că i se pare năucitor faptul că Alro are probleme în a-şi contracta energia de care are nevoie în anul 2012.

"Vreau să fie foarte clar: niciodată nimeni n-a spus «Daţi energie la Alro de la Hidro», ci a spus «Daţi sută la sută energie». De unde este treaba ministerului sau a altcuiva, dar aşa reuşim să sabotăm un agent economic care produce în favoarea unora care doar plimbă nişte facturi şi un telefon?", a spus Traian Băsescu.

Alro a cumpărat în decembrie pachete mici de energie de pe piaţa OPCOM la preţuri de circa 250 lei/MW, adică de peste două ori mai ridicat decât cel plătit către Hidroelectrica. Totuşi când Complexul Energetic Rovinari a scos în decembrie la vânzare pe piaţa OPCOM o cantitate de circa 0,86 TWh la preţuri situate între 221 lei şi 223 lei/MWh nimeni nu s-a arătat interesat de ofertă.

Anul trecut Alro a cumpărat energie de la Hidroelectrica la un preţ mediu de circa 112,5 lei/MWh, cu care are încheiat un contract până în anul 2018 pentru o cantitate anuală de 3 TWh. Alro este cel mai mare consumator de energie din România şi totodată cel mai important client al Hidroelectrica.

Marian Năstaseeste directorul financiar (CFO) şi membru în Consiliul de Administraţie al Vimetco. Năstase, 40 de ani, a preluat finanţele grupului Vimetco în martie 2009. El este şi vicepreşedinte al Alro Slatina, unde lucrează din 2002. Înainte de a veni la Alro, el a lucrat la Deloitte, una dintre cele mai mari firme de audit de pe piaţă.

În anii trecuţi energia ieftină primită de la Hidroelectrica i-a permis producătorului de aluminiu să înregistreze profituri importante. De exemplu în anul 2007 a obţinut un profit net de 436,3 mil. lei (125 mil. euro), iar în primele nouă luni din 2011 câştigul net al Alro a urcat cu 69%, la 222,4 mil. lei pe fondul preţului în creştere şi cererii pe piaţa aluminiului.

Contractul pe care Alro îl avea cu Hidroelectrica prevedea ca preţul energiei să fie stabilit în funcţie de preţul aluminiului pe bursa de la Londra. Astfel, Alro avea asigurată marja de profit faţă de evoluţia preţului aluminiului.

Ruşii au preluat controlul Alro în 2002, când au luat un pachet de 10% de la stat pentru circa 11,5 mil. dolari. Ei mai deţineau anterior circa 40% din acţiuni, cumpărate de pe bursă, iar ulterior şi-au majorat participaţia prin majorări de capital, diluând participaţia statului. Privatizarea Alro este una dintre cele mai controversate derulate după Revoluţie, deoarece statul a încasat foarte puţin din vânzarea uneia dintre cele mai profitabile companii.

Ruşii au cumpărat apoi procesatorul de aluminiu Alprom (absorbit de Alro) şi producătorul de alumină Alum Tulcea, pe care l-au modernizat. În combinatele din Slatina şi Tulcea deţinute de grupul Vimetco lucrează peste 3.000 de oameni.

Gheorghe Dobraeste directorul general al Alro Slatina din 1993, fiind unul dintre cel mai longevivi manageri din România. El este şi directorul general al Alum Tulcea, iar din vara lui 2010 este şi CEO interimar al grupului Vimetco. Dobra, care lucrează în cadrul Alro din 1984, a devenit astfel unul dintre cel mai puternici executivi români.

Profiturile Alro au ajuns însă în mare parte la acţionarul majoritar, care şi-a concentrat în ultimii ani investiţiile în China.

Alro este cel mai important producător de aluminiu din România şi din sud-estul Europei, este unic acţionar la Alum Tulcea, combinatul de producere a aluminei calcinate, cu o capacitate de 550.000 de tone pe an şi la Vimetco Extrusion, unitate de producţie cu o capacitate de 20.000 de tone pe an produse extrudate, au precizat sindicaliştii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO