Burse - Fonduri mutuale

Analiştii speră că scăderile de pe Bursă sunt temporare

Analiştii speră că scăderile de pe Bursă sunt temporare

Autor: Stefan Musgociu

17.03.2011, 23:46 19

Unii brokeri cred că un investitor de calibru ar fi dat,anterior, ordin de cumpărare intermediarului pe piaţa locală să îicumpere cantităţi mai mari de acţiuni FP, pe care brokerul i le-avândut în ultimele şedinţe prin deal-uri.

Totodată, alţi brokeri consideră că tranzacţiile negociates-au realizat direct între unii investitori instituţionali,deoa­rece sumele de bani transferate sunt foarte mari pentrumajoritatea inter­mediarilor de pe piaţa locală de capital.

Şeful Departamentului de Analiză al firmei de brokeraj BTSecurities, Dan Rusu, crede că bursa va avea o evoluţie mai bunădecât anul trecut, întrucât piaţa va recupera decalajul pe care l-aînregistrat în al doilea semestru al anului trecut faţă de burseleexterne.

"Indicatorul de performanţă rela­tivă BET/MSCI World Indexcon­firmă acest lucru, în sensul că din ianuarie 2011 am intratîntr-un ciclu de per­for­manţă superioară majorităţii burselorexterne. O bună parte din anul trecut a însemnat o piaţă locală înletargie după severa scădere din lunile aprilie şi mai, în timp ceafară pieţele continuau să crească", a declarat Rusu.

În prima parte a şedinţei acţiunile celor cinci societăţi deinvestiţii finan­ciare (SIF) au înregistrat corecţii mai vizi­bileşi au dus indicele BET-FI cu 1,22% sub nivelul de miercuri.Ulterior, odată cu revenirea pieţei, titlurile SIF-urilor auînceput să crească uşor, însă chiar la închidere au revenit lanivelurile de miercuri. Astfel, la finalul zilei indicele BET-FIînregistra o corecţie de numai 0,1%.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece titluri, incluse înindicele BET, au fost realizate la preţuri în creş­tere în medie cu0,89%, iar acţiunile com­paniilor din sectorul energetic au dusindicele BET-NG cu 0,45% peste nivelul de miercuri.

Astfel, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeazăevoluţia pri­me­lor 25 de titluri în funcţie de lichi­di­ta­te,inclusiv SIF-urile, a avansat cu 0,58%. Rusu consideră că şedinţelede co­recţii pe care bursa le-a înregistrat re­cent sunt doartemporare şi au fost deter­minate în principal de marcări deprofituri.

"Există potenţial, există şi cum­pă­ră­tori. Mă aştept ca mulţiinvestitori să mi­greze de la pieţele occidentale la celeemer­gente, mult mai ieftine şi mai atrac­tive. Este drept că suntşi pieţe emer­gen­te care au dat randamente uriaşe în ul­timii doiani, însă piaţă din România nu se numără printre ele şi în astacred că ar consta avantajul nostru în acest an", a adăugatanalistul.

După închiderea şedinţei au fost înregistrate în sistemul burseirezulta­te­le ofertei de vânzare de obligaţiuni realizată deConsiliul Judeţean Timiş, de 100 mil. lei. La finalul sesiunii dela Bu­cureşti, bursele vest-europene avan­sau cu până la 2,4%,linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centralăşi de Est, care erau în creştere cu cel mult 1,6%.

De urmăritastăzi

  • Acţiunile Oil Terminal (OIL) după ce compania a anunţat peBursă că ieri a avut loc un control la societate de către GardaFinanciară, Jandarmeria Română, structuri specializate din Poliţieşi Ministerul Administraţiei şi Internelor. Acţiunile au pierut peBursă 0,9% şi au închis la 0,2308 lei/unitate.
  • Titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au făcut obiectulunor tranzacţii importante ieri, cu peste 0,5% din capitalulsocial, în valoare de 48,5 mil. lei (11,6 mil. euro). Acţiunilefondului au închis şedinţa cu o scădere nesemnificativă, la un preţde 0,5945 lei/unitate.
  • Evoluţia burselor internaţionale după ce bursa americană adeschis şedinţa cu creşteri de peste 1,3%, iar bursele europenecâştigau în medie circa 2,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO