ZF 24

Analiză XTB: Pieţele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor

Analiză XTB:  Pieţele resimt atacul fără precedent al...

Autor: Roxana Rosu

16.04.2024, 10:21 1983

Pieţele financiare se vor confrunta cu o săptămână marcată de volatilitate ridicată, fiind influenţate de atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului, arată analiştii din cadrul XTB, companie de tranzacţionare şi investiţii pe bursele internaţionale.

Cele mai recente activităţi de pe piaţă au prefigurat o escaladare a tensiunilor în Orientul Mijlociu însă,  în acest moment, evoluţia burselor va depinde de modul în care va răspunde Israelul.

Atât timp cât Iranul şi Israelul nu se îndreaptă spre un conflict militar direct între cele două ţări, petrolul ar putea lupta pentru a se consolida la 100 de dolari pe baril – pe de o parte datorită OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol), care ar putea creşte producţia, şi pe de altă parte, datorită SUA, explică analiştii XTB. Având în vedere faptul că preşedintele american Joe Biden va fi pe buletinele de vot în câteva luni, orice decizie care ar putea duce la creşterea preţului petrolului s-ar traduce într-o pierdere importantă de voturi.

În plus, sancţionarea Iranului nu numai că ar provoca noi creşteri ale preţului, dar ar avantaja şi Rusia, care ar putea obţine, astfel, o cotă mai mare de piaţă.

Într-o perioadă guvernată de incertitudine generalizată şi de inflaţie ridicată, mărfurile vor juca un rol cheie în economia globală, apropiindu-ne de o perioadă de stagflaţie. În trecut, fenomenul de stagflaţie s-a dovedit a fi pozitiv pentru activele fizice, cum ar fi proprietăţile imobiliare şi mărfurile.

Investitorii ar putea, de asemenea, să caute să obţină profituri, având în vedere creşterile din ultimele luni de pe pieţe. Unele sectoare beneficiază deja de pe urma acestor evenimente majore de la nivel mondial, cum ar fi companiile de petrol şi gaze sau sectorul apărării – mai ales în contextul în care SUA vor aproba noi soluţii de sprijin pentru Israel, dar şi pentru Ucraina, subliniază analiştii din cadrul XTB.

Cu toate acestea, pe termen scurt, investitorii ar putea să-şi concentreze investiţiile în active de refugiu, cum ar fi aurul sau dolarul sau chiar - într-o măsură mai mică - în titlurile de stat americane.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO