Burse - Fonduri mutuale

Angajaţii Amonil Slobozia pleacă după active la o firmă din Belize. Ce mai rămâne pentru acţionari?

Angajaţii Amonil Slobozia pleacă după active la o firmă din Belize. Ce mai rămâne pentru acţionari?

Autor: Andrei Chirileasa

19.10.2010, 23:52 69

Producătorul de îngrăşăminte chimice Amonil Slobozia (AMO) riscăsă rămână fără activitate şi fără salariaţi, după ce anul trecut apierdut principalele active.

Conducerea companiei a anunţat luni că un număr semnificativ desalariaţi şi-au denunţat contractele de muncă şi urmează să seangajeze la Chemgas Holding. Deşi nu a precizat numărulsalariaţilor care vor pleca, Amonil spune că activitatea ar puteafi afectată. Compania avea circa 800 de angajaţi în primulsemestru.
În plus, contractul de procesare a gazului metan, încheiat cugrupul Interagro al omului de afaceri Ioan Niculae, expiră lasfârşitul lunii noiembrie, iar Niculae a declarat recent că-şi vaînchide toate combinatele dacă Guvernul nu prelungeşte facilitateade a cumpăra gaze naturale doar din producţia internă, mai ieftine,acordată în urmă cu un an producătorilor români din industriachimică. Facilitatea expiră la finele lunii octombrie, iarproducătorii negociază în prezent cu Ministerul Economieiprelungirea acesteia cel puţin până în primăvara anuluiviitor.
"Voi închide toate combinatele după 31 octombrie, cu excepţia celuide la Slobozia, pe care îl mai ţin deschis şi în luna noiembrie,pentru că am un contract cu el pe care trebuie să-l închei",ameninţa recent Niculae.

Cu toate că vorbeşte despre închiderea combinatului, cu excepţiacontractului de procesare a gazului în prezent nu mai există niciolegătură formală între Niculae şi Amonil. Grupul Interagro adeţinut începând din 2007 un pachet de 8% din acţiunile Amonil, pecare l-a vândut la finele lui 2008 pe Bursă. În 2007, Niculaeanunţa că a preluat managementul Amonil şi că va lista compania peBursa de la Londra. El susţinea că are sprijinul principaliloracţionari, firmele Zalois şi Jovline, înregistrate în insuleleBelize, care deţineau împreună 43% din acţiuni. După ieşireaInteragro din acţionariat, cele două firme au ajuns la 51%.
Acţionarii celor două firme nu sunt cunoscuţi, astfel că în piaţăs-a speculat că în spatele lor s-ar afla tot Niculae, însă el neagăvehement acest lucru: "Nu mai am nicio treabă cu Amonil", a fostrăspunsul omului de afaceri la întrebarea ZF privind implicarea saîn companie.
La începutul anului trecut, Interagro deţinea garanţii asupra adouă instalaţii ale Amonil, în urma unor împrumuturi acordatecombinatului.

Amonil a pierdut activele în urmă cu unan
Celelalte active importante au fost preluate defirma Chemgas Holding, controlată de Riverside Development,înregistrată tot în Belize. Chemgas şi-a adjudecat activele Amonilprintr-o licitaţie în în care a fost singurul ofertant, în schimbulsumei de 57 mil. lei.
În prezent, Amonil plăteşte o chirie de circa 550.000 de lei pelună pentru utilizarea activelor preluate de Chemgas, însă dacărămâne fără contractul cu Interagro şi fără salariaţi se va vedeaîn imposibilitatea de a-şi continua activitatea.
Amonil a avut în primul semestru afaceri de 87 mil. lei (circa 20mil. euro), în scădere cu circa 30% faţă de anul precedent, şi unprofit net de 3 mil. lei.

Acţionarii minoritari aşteaptă dreptatea de laCNVM
Firma Salink Limited, deţinută de managerii companiei suedeze EastCapital, a intrat în 2008 în acţionariatul Amonil, preluând unpachet de 14% din companie pentru circa 4 mil. euro.
Suedezii susţin că abia apoi au aflat că Amonil ar fi avut încă dela începutul lui 2008 un contract de procesare a gazului metan cuInteragro prin care cedau întreaga producţie către grupul condus deIoan Niculae. "Contractul nu a fost niciodată publicat, deşi amcerut CNVM să investigheze acest lucru. Salink nu ar fi intrat încompanie dacă ar fi ştiut de acest contract", spune CristianDuţescu, avocatul celor de la Salink.
Salink a propus pe parcursul anului trecut mai multe soluţii pentruplata datoriei către Riverside, printre care majorarea capitaluluisocial sau contractarea unor credite, însă Zalois şi Jovline sauopus.

Acum, singura speranţ a suedezilor este ca CNVM să obligeacţionarii Amonil să deruleze o ofertă publică de preluare, princare să mai poată recupera ceva din suma investită. Amonil esteevaluată în prezent pe Bursă la 4,7 mil. euro, participaţiasuedezilor mai valorând doar 0,63 mil. euro.
"Am solicitat la CNVM obligarea la lansarea unei oferte publice depreluare a persoanelor care controlează Amonil şi obligarea celordouă firme din Belize să-şi publice acţionarii. Vom continua săsolicităm o ofertă publică", a precizat Duţescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO