Burse - Fonduri mutuale

Atentie: cad preturile la actiuni pe lichiditate scazuta

06.11.2007, 18:06 20

Indicii continua sa persevereze in scaderi dupa ce si ieri pe segmentul reglementat corectiile au variat intre 1,3% pe BET-FI si 1,8% pe BET, in conditiile in care valoarea totala a tranzactiilor nu a depasit 7 milioane de euro.
Cel mai greu lovite au fost insa companiile de pe RASDAQ, unde desi rulajele insumate nu au ajuns la 2 milioane de euro, companiile cele mai cunoscute au inregistrat caderi serioase la nivelul cotatiilor. Indicele RAQ-I, care monitorizeaza evolutia titlurilor de la categoria I a segmentului nereglementat, s-a prabusit ieri cu aproape 4,4%.
"Exista o criza generala de lichiditate. Lipsesc intrarile de fonduri, de aici si scaderile accentuate. Multe companii insa ajunsesera la preturi ridicate, au adus randamente importante, iar corectiile de acum se justifica", spune Adrian Danciu, responsabilul departamentului de analiza de la Broker Cluj.
Dintre cele mai afectate titluri RASDAQ au fost Prospectiuni, care au pierdut aproape 6%, dar media pe tranzactie a fost de doar 80 de titluri. S-au corectat serios si Cominco, Iproeb si Prebet.
"Unele dintre titluri au ajuns acum la adevarata lor valoare, dar atat timp cat nu vor intra bani in piata directia ramane in jos. Vor mai fi scaderi, mai ales pe actiunile care au indicatori de evaluare neatractivi", spune Adrian Danciu.
Bursele importante din Europa au avut toate o evolutie puternic negativa ieri, pierderile la inchiderea editiei ajungand la 1,6% pe indicele londonez FTSE 100. Indicele vecinilor de la sud de Dunare, SOFIX, s-a corectat cu peste 2,4%. Piata futures din Statele Unite pregatea si ea o deschidere spot pe minus, dupa ce mai multe titluri bancare inregistrasera scaderi.
La noi, societatile de investitii financiare au mai pierdut si ieri in medie 1,4%, iar indicele reprezentativ al sectorului a inchis la 77.644 de puncte, dupa ce la sfarsitul lunii iulie atinsese un maxim de 95.000 de puncte. Multi dintre brokeri vad insa o revenire a celor cinci titluri pe final de an, dupa ce si oferta Transgaz se va incheia.
"Pentru sfarsitul anului si inceputul anului viitor ma astept la o evolutie buna din partea societatilor de investitii financiare si a bancilor. Cel putin BRD cred ca va avea rezultate financiare foarte bune", apreciaza Adrian Danciu.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au pierdut ieri 1,4%, pe fondul unui rulaj de 0,74 milioane de euro (2,48 milioane de lei), reprezentand al doilea rulaj din piata. SIF-ul a cumparat vineri un pachet de actiuni reprezentand 0,27% din capitalul Transelectrica (TEL), in valoare de 2,37 mil. euro (7,89 mil. lei), a anuntat societatea de investitii financiare. SIF Oltenia a cumparat si joi un pachet de 201.590 de titluri Transelectrica, pentru 7,96 mil. lei, reprezentand aproximativ 0,27% din capitalul companiei de transport al energiei electrice. Ultima tranzactie cu titlurile societatii de investitii financiare s-a perfectat ieri la un pret de 4,24 lei/actiune.

Actiunile Rompetrol Rafinare ConstanTa (RRC) au pierdut ieri 1,79%. Rompetrol Rafinare, principala companie a grupului Rompetrol, a inregistrat in trimestrul al treilea pierderi de 23,4 mil. euro (78,2 mil. lei). Pierderile s-au datorat scaderii diferentialului dintre pretul titeiului Ural, care este rafinat de catre Petromidia, si pretul titeiului Brent de la 3,8 dolari/baril in 2006 la 1,49 dolari pe baril in trimestrul trei din 2007, precum si reducerii marjei brute de rafinare cu circa 17%, la 6,82 dolari/baril, din cauza cresterii pretului titeiului. Rezultatul net a fost influentat negativ si de pierderile din diferente de curs valutar, in valoare de 22,4 mil. dolari (16 mil. euro).

Actiunile Prebet Aiud (PREB) au cazut ieri cu 9,62%. Producatorul de materiale de constructii a realizat in primele noua luni o cifra de afaceri de 14,3 mil. lei, in scadere cu 43% fata de perioada similara a anului trecut. Compania a realizat in aceasta perioada un profit net de 1,9 mil. lei, comparativ cu nivelul de 2,8 mil. lei din primele noua luni ale anului trecut. Firma produce prefabricate din beton folosite in constructiile feroviare si rutiere, precum si ale cailor de comunicatii. Prebet este controlata de Asociatia Salariatilor (PAS), care detine circa 50,4% din actiuni. Ultima tranzactie cu titlurile Prebet s-a perfectat ieri la un pret de 4,7 lei/actiune.

Actiunile Condmag Brasov (COMI) au pierdut ieri 5,13%. Constructorul de conducte si magistrale a obtinut in primele noua luni un profit net de aproape 1,4 mil. euro (4,6 mil. lei), de peste trei ori mai ridicat decat cel realizat in perioada similara din 2006. Afacerile companiei au avansat in aceeasi perioada cu 52%, pana la 34,7 mil. euro (114,5 mil. lei), dupa ce la jumatatea anului acestea se mentineau la un nivel similar cu cel din anul precedent. In 2006, compania a realizat o cifra de afaceri de 29,7 mil. euro. In trimestrul al treilea afacerile Condmag s-au dublat la 20,1 mil. euro (64,9 mil. lei), iar castigul companiei a urcat cu 73%, ajunand la 0,83 mil. euro (2,6 mil. lei).

Titlurile Atlas Gip Ploiesti (ATGJ) au sarit ieri cu 20,06%, pe fondul unui rulaj de circa 67.000 de euro (0,22 mil. lei). Firma de servicii pentru foraj si extractie in industria petroliera a raportat pentru primele noua luni venituri in crestere cu 41%, la 23 mil. euro (76,85 mil. lei), in timp ce profitul a urcat la 9,88 mil. lei, de 2,4 ori mai mare decat in perioada similara din 2006. Totodata, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 22,8 mil. euro (75,3 mil. lei), in crestere cu 46%. RASDAQ-C, principalul indice al pietei care include toate companiile listate pe RASDAQ a continuat sa scada ieri, pierzand 1,07% si stabilindu-se la cel mai mic nivel de pana acum, de 4.800,53 de puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO