Burse - Fonduri mutuale

Cum au evoluat în prima şedinţă de tranzacţionare faţă de preţul din ofertă cele mai mari 10 listări de la Bursă, precum Electrica, Romgaz, MedLife, Digi, şi care sunt pariurile brokerilor pentru Hidroelectrica pe 12 iulie

Cum au evoluat în prima şedinţă de tranzacţionare...

Autor: Tibi Oprea , Liviu Popescu

10.07.2023, 07:00 1615

♦ Producătorul de energie vine la bursă cu o capitalizare anticipată de 47 mld. lei, la preţul final de ofertă de 104 lei pe acţiune ♦ Investitorii care au subscris în zilele cu discount de 3% văd acum acţiunile în portofoliu la preţul de 100,88 lei ♦ Pentru ultimele trei zile, preţul din portofoliu este de 104 lei.

Cei care au subscris acţiuni Romgaz în IPO-ul din 2013 au putut ca în prima şedinţă de tranzacţionare să marcheze un câştig de până la 15% odată cu lansarea companiei pe bursă, în cazul Electrica, în 2014, au putut avea un randament de 2,3%, iar la Sphera Franchise Group, în 2017, maximum 16%, arată o analiză a Ziarului Financiar care a acoperit cum a evoluat în prima zi pe bursă cele mai mari 10 listări.

Analiza a fost realizată în contextul în care pe 12 iulie Hidroelectrica se lansează la Bursa de Valori Bucureşti la preţul final de 104 lei, iar toată atenţia şi pariurile marilor investitori vor fi îndreptate spre cum ar putea evolua acţiunile H20. „Se va tranzacţiona foarte mult emoţional, mă aştept la o creştere faţă de preţul de închidere a ofertei, dar nu foarte mare“, spune Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare al Goldring, pentru ZF.

Fondul Proprietatea (FP), acţionarul minoritar administrat de americanii de la Franklin Templeton, a făcut un exit de 9,3 mld. lei (1,9 mld. euro), cel mai mare  din istoria pieţei de capital locale, de peste patru ori mai mult decât oferta Electrica (444 mil. lei).

Electrica a avut un preţ final de ofertă de 11 lei şi a închis prima şedinţă la 11,25 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO