Burse - Fonduri mutuale

Averea investitorilor pe Bursă a scăzut cu 110 mil. euro în T2

Averea investitorilor pe Bursă a scăzut cu 110 mil. euro în T2

Autor: Roxana Pricop

07.09.2011, 00:04 293

Valoarea totală a portofoliilor deţinute de investitori pe Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 471 milioane de lei (112 mil. euro) în al doilea trimestru, până la un total de 20,5 miliarde de lei (4,8 mld. euro) la finele lunii iunie, potrivit statisticilor emise de Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI).

Valoarea totală a acestor portofolii reprezintă valoarea acţiunilor înregistrate în conturile deschise de investitori la societăţile de brokeraj, bănci sau societăţi de administrare a investiţiilor, acestea incluzând şi plasamentele investitorilor în instrumente futures pe Bursa din Sibiu şi chiar acţiunile cumpărate pe pieţele externe prin intermediul firmelor locale de brokeraj.

În al doilea trimestru, indicele BET, principala referinţă a Bursei de la Bucureşti, a scăzut cu 7%, în timp ce Fondul Proprietatea s-a depreciat cu 12,5%, iar SIF-urile cu 17,5%.

Din raportările FCI, un număr de peste 79.500 de investitori aveau acţiuni în conturi în valoare mai mică de 20.000 de euro, cât este plafonul de compensare pentru anul în curs, în timp ce peste 7.100 aveau portofolii pe Bursă mai valoroase de 20.000 de euro.

Pe Bursa de la Bucureşti figurau 88.345 conturi de investiţii deschise la finele lunii iunie, mai puţine cu 200 faţă de finele lunii martie, dar mai multe cu 2.000 faţă de finele anului trecut. Statisticile FCI nu iau în considerare dacă un investitor deschide conturi la unul sau mai mulţi intermediari. Investitorii aveau lichidităţi în conturi în valoare totală de 231 mil. lei (55 mil. euro) la finele primului semestru, în scădere cu 21 mil. lei faţă de începutul anului.

Fondul de Compensare, din care fac parte toţi brokerii şi administratorii locali de conturi de investiţii, nu ia în calcul dacă un investitor are conturi deschise la mai multe societăţi, pentru că în cazul unui faliment fondul este obligat să plătească, din contribuţiile strânse de la brokeri, până la 20.000 de euro pentru fiecare cont deschis la societăţile intrate în faliment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO