Burse - Fonduri mutuale

Azi se deschid ofertele pentru listarea Hidroelectrica. Cinci bănci străine îşi doresc mandatul

Azi se deschid ofertele pentru listarea Hidroelectrica....

Autor: Roxana Pricop

20.01.2014, 00:06 643
Azi la ora 13.00 la sediul Hidroelectrica se des­chid ofertele pentru intermedierea listării la bursă a 15% din acţiunile companiei. Cinci con­sorţii din care fac parte marile bănci ame­ri­cane JP Morgan, Goldman Sachs, Citigroup şi Mor­gan Stanley, şi nemţii de la Deutsche Bank, alături brokeri şi bănci locale (BRD, BCR şi Raiffeisen) ar fi interesate să participe la selecţie, potrivit unor surse apropiate situa­ţiei.
 
 
Ministerul Economiei, prin Departa­men­tul pentru Energie, a demarat pe 20 decembrie selecţia consorţiului de brokeri care va aduce Hidroelectrica pe bursă, companie care pro­duce un sfert din energia electrică a Ro­mâniei. Luni, 20 ianuarie, la ora 12.00 expiră termenul alocat pentru depu­nerea ofertelor, iar la ora 13.00 are loc deschiderea ofertelor.
 
Până ieri, din informaţiile obtinute de ZF de la persoane apropiate situaţiei, s-au conturat cinci consorţii care ar fi interesate să se înscrie la selecţie. Primul consorţiu ar fi for­mat din BRD, SocGen şi JP Morgan, al doilea- BCR, Erste şi Goldman Sachs, care au inter­me­diat şi oferta Romgaz, al treilea – Citi, Wood, NBG Securities, BT Se­curities şi Swiss Ca­pital, al patrulea – Raiffeisen alături de Mor­gan Stanley, şi al cincilea – Deutsche Bank alături de Alpha Bank. Componenţa celor cinci consorţii ar putea suferi modificări având în vedere că negocierile se poartă până în ultimul moment. De asemenea, nu este ex­clus ca unii dintre aceştia să se retragă. Banca elve­ţiană UBS ar fi fost şi ea interesată de mandat, dar s-a retras.
 
Majoritatea băncilor internaţionale im­por­tante încearcă să câştige mandatul de inter­me­diere a ofertei Hidroelectrica, printre ulti­mele mari privatizări ale statului. Un astfel de mandat i-ar putea aduce consorţiului câşti­gător câteva milioane de euro. În cazul ofertei Romgaz, în valoare de 390 mil. euro, consor­ţiul format din Goldman Sachs, Erste, BCR şi Raiffeisen a încasat 1,16% din ofertă, adică 4,5 mil. euro, ca urmare a încheierii cu succes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO