Burse - Fonduri mutuale

Azomures si Socep au reusit sa conserve castigurile investitorilor

Azomures si Socep au reusit sa conserve castigurile investitorilor

Click pentru imaginea marita

26.06.2008, 19:08 21

Scaderile puternice de pe Bursa din ultima luna au afectat majoritatea actiunilor lichide din piata, anuland in mare parte castigurile acestora din luna mai. Printre actiunile care au rezistat cel mai bine corectiei se numara insa titlurile producatorului de ingrasaminte chimice Azomures Targu-Mures (AZO) si cele ale operatorului portuar Socep Constanta (SOCP), singurele actiuni care au reusit sa aduca castiguri importante investitorilor in acest an, dar sa le si conserve.
"Sunt societati care se pare ca nu sunt afectate de criza pietei. Azomures ne aminteste de situatia Petrom, care anul trecut a stagnat si spre sfarsitul anului a scazut, pentru ca in primele luni din 2008 actiunile companiei petroliere sa inregistreze cresteri considerabile", spune Marcel Murgoci, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Estinvest.
De la inceputul anului, titlurile Azomures au cunoscut o crestere de peste 3,5 ori, de la un pret de 0,191 lei/actiune in ianuarie la 0,68 lei/actiune marti. Actiunile companiei nu au crescut insa constant in ultimele sase luni, ci au sarit brusc in perioada mai-iunie, dupa ce compania a publicat un profit record pe primul trimestru.
"Azomures se afla intr-o situatie de conjunctura. A inregistrat profituri mari in primul trimestru, ceea ce a condus la cresteri importante. Avem de-a face insa cu un paradox, pentru ca sunt si alti emitenti care au avut rezultate financiare foarte bune, dar care nu au reusit sa se mentina pe plus si au scazut. In continuare, daca piata va creste, atunci si Azomures se va aprecia", spune Murgoci.
Producatorul de ingrasaminte a obtinut in primul trimestru din acest an un profit net de 14,9 mil. euro (aproape 55 mil. lei), reprezentand circa 90% din castigul bugetat de companie pe tot anul curent, de 17,6 mil. euro (61,8 mil. lei).
Cealalta societate care a sfidat piata, Socep Constanta (SOCP), a cunoscut o evolutie relativ constanta de la inceputul anului, crescand de la luna la luna, pe fondul unor achizitii importante ale principalilor actionari.
Compania nu are inca un actionar majoritar, putand fi vorba despre o tentativa de preluare a acesteia de catre diferite grupuri de actionari care si-au consolidat pozitiile in ultimele luni.
"Probabil ca pentru Socep este inca interes. Este posibil sa mai existe inca negocieri la nivelul actionarilor si odata cu finalizarea acestora vom asista la noi tranzactii importante. In momentul de fata se cumpara titluri Socep, pentru ca pretul prezinta posibilitati de crestere dupa finalizarea unor eventuale negocieri, actionarii asteptand rezultatul acestora", spune Murgoci.
Din ianuarie, titlurile Socep au avansat cu circa 50%, de la un pret de 0,268 lei/actiune la inceputul anului la 0,396 lei/actiune marti. Cel mai mare volum a fost realizat pe Socep in aprilie, atunci cand producatorul de materiale de constructii Celco Constanta a achizitionat un pachet de aproape 10% din operatorul portuar. In urma tranzactiei, a carei valoare s-a ridicat la circa 14 mil. lei, Celco a ajuns la o detinere de 30,7% din Socep, fiind principalul actionar al societatii.
Actiunile Socep au inchis ieri la nivelul de 0,41 lei/actiune, dupa o crestere de 3,5%. Titlurile operatorului portuar se mentin astfel foarte aproape de maximul acestui an, de 0,418 lei/actiune.
Titlurile Azomures au inchis ieri cu o scadere de 1,5%, insa ultimul pret, de 0,67 lei/actiune, este cu doar 10% mai mic decat maximul istoric atins in urma cu o luna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO