Burse - Fonduri mutuale

Banat-Crişana şi Moldova vor administra averea de peste un miliard de lei a Muntenia

Banat-Crişana şi Moldova vor administra averea de peste...

Autor: Roxana Pricop

26.08.2013, 00:07 780

Intenţia SIF Moldova (SIF2) de a cumpăra de la SIF Banat-Crişana (SIF1) 49,9% din administratorul activelor SIF Muntenia (SIF4) schimbă radical modul în care vor acţiona de acum înainte SIF-urile pe piaţa de capital. Împreună, cele trei SIF-uri controlează 11% din capitalul BRD, a doua bancă din România ca mărime, şi aproape 10% din Banca Transilvania.

În doar doi ani de la ridicarea pra­gului de deţinere până la 5% din capital, SIF-urile s-au transformat din fortăreţe greu de cucerit, conduse de aceiaşi patriarhi timp de aproape douăzeci de ani, într-un teritoriu de desfăşurare a intereselor unor influenţi oameni de afaceri.

SIF Moldova a anunţat vineri după-amiază că vrea să preia 49% din capitalul SAI Muntenia Invest, societatea care administrează activele de 1,02 miliarde de lei ale SIF Muntenia, unde restul de 51% din acţiuni sunt deţinute de SIF Banat-Crişana. SIF Moldova este controlată de grupul Banca Transilvania şi Horia Ciorcilă, printre acţionarii SIF-ului fiind şi Mihai Rotaru, unul dintre investitorii din noul val pe bursă. SIF Banat-Crişana este condusă de Dragoş Bîlteanu, care în urma unei „revoluţii de catifea“ a preluat controlul şi conducerea SIF-ului de la Ioan Cuzman, cel care a condus societatea de la înfiin­ţa­rea în anii ‘90.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO