„Unirea indirectă“ a SIF-urilor:

Banat-Crişana şi Moldova vor administra averea de peste un miliard de lei a Muntenia

26 aug 2013 Autor: Roxana Pricop

Intenţia SIF Moldova (SIF2) de a cumpăra de la SIF Banat-Crişana (SIF1) 49,9% din administratorul activelor SIF Muntenia (SIF4) schimbă radical modul în care vor acţiona de acum înainte SIF-urile pe piaţa de capital. Împreună, cele trei SIF-uri controlează 11% din capitalul BRD, a doua bancă din România ca mărime, şi aproape 10% din Banca Transilvania.

În doar doi ani de la ridicarea pra­gului de deţinere până la 5% din capital, SIF-urile s-au transformat din fortăreţe greu de cucerit, conduse de aceiaşi patriarhi timp de aproape douăzeci de ani, într-un teritoriu de desfăşurare a intereselor unor influenţi oameni de afaceri.

SIF Moldova a anunţat vineri după-amiază că vrea să preia 49% din capitalul SAI Muntenia Invest, societatea care administrează activele de 1,02 miliarde de lei ale SIF Muntenia, unde restul de 51% din acţiuni sunt deţinute de SIF Banat-Crişana. SIF Moldova este controlată de grupul Banca Transilvania şi Horia Ciorcilă, printre acţionarii SIF-ului fiind şi Mihai Rotaru, unul dintre investitorii din noul val pe bursă. SIF Banat-Crişana este condusă de Dragoş Bîlteanu, care în urma unei „revoluţii de catifea“ a preluat controlul şi conducerea SIF-ului de la Ioan Cuzman, cel care a condus societatea de la înfiin­ţa­rea în anii ‘90.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.08.2013

 

Cuvinte cheie:
administrare
, moldova
, sif
, capital
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide