Burse - Fonduri mutuale

Banca Lazard cauta un investitor pentru Siveco

Banca Lazard cauta un investitor pentru Siveco
06.08.2007, 20:30 80

Fondurile de investitii care controleaza 32% din capital-Polish Enterprise Fund V si Intel Capital, au angajat banca internationala de investitii Lazard sa gaseasca pe piata externa un cumparator sau un investitor pentru Siveco, au declarat pentru ZF surse de pe piata financiara.
La jumatatea lunii iunie, Lazard Londra a transmis mai multor banci de investitii o scurta prezentare a companiei Siveco, indicand-o ca o buna oportunitate de achizitie.
Cristian Nacu, reprezentantul Enterprise Investors, compania care administreaza fondul polonez, nu a dorit sa comenteze informatiile privind angajarea bancii Lazard pentru gasirea unui cumparator.
El a spus doar: "Ne gandim si la varianta iesirii de la Siveco, iar daca va fi asa cum ne dorim noi, am putea incheia un deal pana la finalul anului".
Managementul Siveco a infirmat angajarea Lazard pentru o asemenea operatiune.
Conform estimarilor analistilor de pe piata telecom, profitul operational (EBITDA) al Siveco depaseste 10 milioane de dolari, iar daca se aplica multiplii de pe piata internationala de soft (10-15), valoarea companiei trece de 100 de milioane de dolari.
Fondurile de investitii Polish Enterprise Fund V si Intel Capital au preluat in 2005 32,5% din Siveco Romania, cel mai mare producator local de software, intr-o tranzactie de 12 milioane de dolari, care a presupus o achizitie directa de actiuni si o majorare de capital. Fondul polonez detine 22,5%, iar Intel Capital, un fond detinut de producatorul american Intel, avea 10%.
Conform intelegerii dintre Siveco si fondurile de investitii, daca Intel si Polish Enterprise Fund V nu-si vor vinde integral participatiile pana in 2008, compania se poate lista pe bursa.
Siveco a fost fondata in 1992 de catre fosti angajati ai ICI, un institut celebru de calculatoare din Romania de dinainte de 1989. In acest moment, Siveco este detinuta de o companie inregistrata in Olanda- Siveco Netherlands BV- 42,2% si de catre managementul companiei- 25,3%, cea mai reprezentativa persoana fiind directorul executiv Irina Socol. Compania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de circa 50 de milioane de dolari, in crestere cu 20%, si o marja de profit de 15%. Irina Socol spune ca cifra de afaceri este generata in proportii egale de piata interna si pe piata externa.
Siveco are mai multe contracte in Bulgaria si regiunea Orientului Mijlociu. Socol mentioneaza ca "Siveco are si forta si know-how-ul necesare pentru a depasi granitele tarii si a deveni un jucator important pe piata internationala."
In ultimii doi ani, pe piata romaneasca de IT s-au inregistrat mai multe tranzactii: Ness Technologies din Statele Unite a cumparat compania Radix din Iasi, germanii de la Siemens au preluat afacerea Forte Company, iar gigantul Adobe a cumparat firma locala Interakt Online.
O afacere locala a facut Omnilogic, care a preluat Soft Net. In primavara acestui an, compania poloneza Asspco a platit 16,6 milioane de dolari pentru 70% din firmele Fiba Software si Net Consulting.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO