Burse - Fonduri mutuale

BCR ar putea deveni acţionar la Oltchim

BCR ar putea deveni acţionar la Oltchim

Autor: Andrei Chirileasa

07.10.2010, 23:51 38

BCR, cea mai mare bancă din România, controlată de grupulaustriac Erste Bank, ar putea intra în acţionariatul combinatuluichimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) prin conversia în acţiuni aunei datorii pe care combinatul o are de rambursat, potrivit unuianunţ al conducerii Oltchim.

Dacă operaţiunea se va realiza, ar fi pentru prima dată când obancă intră în acţionariatul unei companii listate pe Bursă princonversia unor creanţe, ceea ce ar putea determina şi alte companiiîndatorate să negocieze cu băncile creditoare cedarea de acţiuni înschimbul stingerii unei părţi din datorii.
Oltchim a contractat un credit în valoare de 72,4 mil. euro de laBCR în noiembrie 2009, iar o parte din acest credit ar putea ficonvertit în acţiuni, odată cu majorarea de capital prin care vorfi transformate în acţiuni şi datoriile combinatului faţă de stat.Oltchim aşteaptă în prezent finalizarea unei investigaţii aComisiei Europene pentru derularea majorării de capital, după ceacţionarul minoritar al Oltchim, grupul german PCC, a reclamatoperaţiunea ca fiind ajutor de stat. Oltchim este controlat înproporţie de 55% de Ministerul Economiei.

"Ca principal creditor, Banca Comercială Română a dorit să verificedacă strategia de dezvoltare a Oltchim este corectă şi viabilă.Pentru această analiză a fost angajată firma de consultanţăstategică Roland Berger Strategy Con­sultants, consultant agreat deBCR. În urma analizei făcute de acest consultant, s-a confirmat că,după implementarea strategiei propuse de Oltchim, activitateasocietăţii se va redresa şi compania va genera profit", a precizatconducerea Oltchim într-un raport transmis Bursei de Valori.
Constantin Roibu, preşedintele Oltchim, a aunţat miercuri intrareaBCR în acţionariatul Oltchim, în cadrul unei conferinţe aspecialiştilor din industria chimică. El a precizat că circajumătate din creditul luat de companie de la BCR ar putea fitransformat în acţiuni. BCR ar putea primi astfel acţiuni învaloare de 36 mil. euro şi ar deveni cel mai mare acţionarminoritar al Oltchim. Statul, care inten­ţionează să converteascăîn acţiuni datorii de peste 500 mi­lioane de lei (118 milioane deeuro), va păstra pachetul majoritar de acţiuni.
Reprezentanţii BCR nu au comentat informaţia până la închidereaediţiei de ieri.

Pentru a putea fi pusă în aplicare această măsură trebuie să fiediscutată în adunarea generală a acţionarilor, unde se va loviprobabil de opoziţia grupului german PCC, a cărui participaţie s-ardilua şi mai mult în cazul intrării BCR în acţionariat.
PCC, care a intrat în acţionariatul Oltchim în 2007, s-a opus pânăacum tuturor măsurilor de restructurare propuse de conducereacombinatului, susţinând că au la bază o strategie greşită. Nemţiiau contestat la Comisia Europeană garanţiile primite de Oltchim dela stat pentru contractarea de credite.
De cealaltă parte, Oltchim a încercat să se integreze pentru a-şireduce costurile şi a achiziţionat la sfârşitul anului trecutsecţia de petrochimie a rafinăriei Arpechim de la Petrom. Secţia nua fost încă repornită, deoarece necesită derularea unor investiţiisemnificative pentru retehno­logizare. Acţionarii Oltchim auaprobat recent contractarea unor credite de 100 mil. euro pentrufinanţarea investiţiilor, care au ca scop creşterea producţieicombinatului şi trecerea acestuia pe profit.
Oltchim a avut în primul semestru pierderi de 177 mil. lei laafaceri de 541 milioane de lei, după ce în 2008 şi 2009 a cumulatpierderi de peste 400 de milioane de lei.
Compania avea datorii totale de peste 2 miliarde de. lei la finelelunii iunie şi capitaluri proprii negative de -628 milioane de lei.Compania are o capitalizare de 70,6 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO