Burse - Fonduri mutuale

BEI vinde obligatiuni cu 6,95%

Autor: Catalin Ciocan

19.04.2007, 19:06 26

Banca Europeana de Investitii (BEI) va lansa in Romania la 26 aprilie a doua emisiune de obligatiuni de pe piata locala cotata cu ratingul maxim "AAA" de catre agentiile de evaluare financiara, in valoare de pana la 300 milioane lei (90 milioane de euro), cu un randament anual de 6,95%.
Valoarea acestei emisiuni este de 150 de milioane de lei, ea putand fi majorata pana la 300 de milioane de lei. Titlurile au scadenta la sapte ani.
Dobanda, platibila anual, este de 7%, iar randamentul de 6,95%. Obligatiunile vor fi puse in vanzare la un pret putin peste valoarea nominala, respectiv 100,25 lei fata de 100 de lei.
Pe piata, singura emisiune care are o maturitate comparabila cu cea a obligatiunilor Bancii Europene de Investitii este cea pe care Bancpost a lansat-o in februarie. Bancpost a emis obligatiuni pe 10 ani, cu o dobanda fixa de 6,2% pe an. Ratingul acelei emisiuni a fost insa mai redus decat cel din cazul BEI.
In acelasi timp, randamenul mediu al unei emisiuni de obligatiuni lansate de stat in aprilie, cu scadenta de cinci ani, a avut un randament mediu de 7,21%.
Oferta BEI va fi derulata in perioada 26 aprilie-4 mai, fiind intermediata de firma de brokeraj ABN Amro Securities. Firma de brokeraj a reintrat anul trecut pe piata romaneasca de capital, dupa sase ani de absenta. Grupul ABN a participat si la emisiunea de obligatiuni lansata de Banca Mondiala in toamna anului trecut, in suma de 525 milioane de lei. Obligatiunile BM ofereau o dobanda de 6,5% pe an, imprumutul avand maturitatea de trei ani.
Emisiunea a fost suprasubscrisa cu 21%, investitorii autohtoni cumparand 77% din obligatiunile BM.
Aproximativ 55% din obligatiuni au fost cumparate de corporatii, 35% de banci si 10% de catre companii de asigurari, fonduri de pensii si societati de administrare a investitiilor.
Rambursarea imprumutului obligatar va avea loc la scadenta iar titlurile vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti, pentru care a fost obtinuta deja aprobarea de principiu.
BEI este detinuta de statele membre ale Uniunii Europene si are ca scop promovarea si sustinerea obiectivelor europene - dezvoltare regionala echilibrata si coeziune economica si sociala.
Emisiunea va facilita eventuala acordare de credite in lei de catre BEI.
In ultimii ani, banca europeana a fost unul dintre cei mai mari imprumutatori externi pentru Romania.
Pe baza programului sau de finantare din 2006, BEI a atras 48 de miliarde de euro prin emisiuni in 24 de monede nationale diferite. Cele trei monede de baza folosite de banca (euro, lira si dolar) au reprezentat 83% din finantarile obtinute. Monedele noilor state membre ale UE si ale tarilor in curs de aderare au reprezentat echivalentul a 1,4 miliarde euro.
Finantarile BEI in Romania au fost de 679 milioane de euro anul trecut.
In intervalul 1990-2005, BEI a acordat Romaniei credite in valoare de 4,3 miliarde de dolari pentru proiecte legate de aderarea la UE. De la 1 ianuarie 2007, data aderarii la blocul comunitar, Romania a devenit actionar al bancii.
Institutia internationala ar putea acorda Romaniei imprumuturi de peste un miliard euro anual in urmatorii trei ani, depasind valoarea estimata in toamna anului trecut, a declarat Goetz von Thadden, seful Biroului din Romania al BEI, citat de Mediafax.
Fondurile vor fi alocate pentru sectorul de transport, mediu si pentru o serie de parteneriate cu banci comerciale pentru sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii. Biroul BEI in Romania va fi deschis oficial la inceputul lunii iunie.
Obligatiile Romaniei prevad contributii de 42,3 milioane de euro la capitalul subscris al BEI.
Anul trecut, mai multe institutii financiare au lansat pe pietele internationale obligatiuni in lei, printre acestea numarandu-se Rabobank, Eksportfinans si KfW.
Pentru acest an, si-a anuntat intentia sa lanseze o emisiune de obligatiuni in lei si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Suma emisiunii va depasi 100 de milioane lei, potrivit oficialilor BERD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO