Burse - Fonduri mutuale

BERD pluseaza inca 200 de milioane de euro la Petrom

BERD pluseaza inca 200 de milioane de euro la Petrom
24.03.2009, 00:00 24

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) analizeaza acordarea unui credit de pana la 200 de milioane de euro catre Petrom Bucuresti (SNP), cea mai mare companie locala, pentru finantarea constructiei unei centrale de producere a energiei electrice la Brazi.

Aceasta linie de credit este a doua analizata de BERD pentru Petrom, dupa ce in februarie institutia europeana a anuntat ca are in analiza un credit de 300 de milioane de euro pentru Petrom, banii urmand sa fie alocati unor proiecte de mediu. In cazul acestui credit de 300 de milioane de euro, decizia bancii urmeaza sa fie anuntata in cursul zilei de azi, in timp ce pentru linia de credit de 200 de milioane de euro decizia urmeaza sa fie luata pe data de 21 aprilie.
Potrivit celor mai recente informatii din partea Petrom, constructia centralei de la Brazi este un proiect care nu va fi amanat in contextul crizei, asa cum a fost de exemplu cazul finalizarii lucrarilor de modernizare ale rafinariei Petrobrazi. Investitia totala in aceasta unitate se ridica la 500 mil. euro, lucrarile la centrala de 860 MW urmand sa fie finalizate la sfarsitul anului 2010.
Potrivit anuntului BERD, unitatea de producere de energie ar urma sa aiba un consum de circa 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual, ceea ce reprezinta aproximativ 7% din consumul national. "Proiectul va fi prima unitate de producere a energiei electrice 100% privata din Romania pe o piata unde toate unitatile de astfel de dimensiuni sunt detinute de catre stat", spun reprezentantii BERD. Sursele citate mai precizeaza ca proiectul va contribui la stabilizarea sistemului de electricitate din Romania, la restructurarea activelor de acest tip, prin utilizarea celor mai moderne solutii tehnice, si la sprijinirea sectorului privat, oferind astfel premisele implementarii si a altor investitii de acest gen.
Anuntul BERD privind o noua linie de credit pentru Petrom vine in conditiile in care compania a accesat mai multe finantari externe pana in prezent. Astfel, la sfarsitul anului trecut, Petrom a obtinut din partea unui consortiu de banci 375 de milioane de euro, iar la inceputul acestui an, actionarul majoritar al Petrom, grupul petrolier austriac OMV, a mai acordat companiei un credit de 500 mil. euro. De la BERD, Petrom ar putea accesa in total circa 500 de milioane de euro iar de la Banca Europeana de Investitii compania ar mai putea lua inca 250 de milioane de euro care vor fi destinati tot pentru constructia centralei de la Brazi. Toate aceste fonduri sunt destinate sustinerii bugetului de investitii al companiei, care oricum anul acesta va fi semnificativ mai redus comparativ cu anul trecut din cauza crizei.
De asemenea, Petrom a anuntat ca nu va distribui dividende din profitul de anul trecut, luand in calcul o decizie similara si pentru profitul din 2009.
Petrom are o capitalizare de 2 miliarde de euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO