Burse - Fonduri mutuale

Broker Cluj a făcut un profit de 1,3 milioane de euro la şase luni

Broker Cluj a făcut un profit de 1,3 milioane de euro la şase luni

Grigore Chiş, directorul general al Broker Cluj

18.07.2010, 23:39 25

Broker Cluj (BRK), singura firmă de brokeraj locală listată laBursă, a înregistrat în primul semestru câştiguri de 5,548 mil. lei(1,3 mil. euro), mai mare decât întreg profitul raportat în 2009,de 4,93 mil. lei, potrivit situaţiei activului net la data de 30iunie publicată de companie conform standardelor CNVM.
Broker şi-a continuat în primul semestru politica de restructurareşi lichidizare a portofoliului începută anul trecut, odată cuvenirea lui Grigore Chiş la conducerea societăţii. Astfel, deşiBursa a avut o evoluţie oscilantă, iar indicii au închis primeleşase luni cu variaţii foarte mici, (1,1% pe BET şi 3,3% pe BET-C),firma de brokeraj şi-a majorat activul net cu 9,5%, la 87,3 mil.lei (20,5 mil. euro). Valoarea portofoliului de acţiuni listate alBroker a urcat cu 31,6%, de la 39 mil. lei la 51,5 mil. lei, încondiţiile în care numărul companiilor la care firma deţine acţiunia scăzut de la 82 la 79. De asemenea, disponibilităţile s-aumajorat de la
9,6 mil. lei la 15,4 mil. lei, pe fondul vânzării de acţiuni dinportofoliu.
Broker a vândut în ultima lună mai multe pachete de acţiuni aleBursei de Valori Bucureşti (BVB), pentru care a încasat circa 1,5mil. lei. Având în vedere că majoritatea titlurilor au fost primitegratuit odată cu transformarea BVB din instituţie de interes publicîn societate pe acţiuni, cea mai mare parte a veniturilor obţinutede broker din vânzarea acestora intră în profitul companiei.
Broker este în continuare unul dintre cei mai mari acţionari aiBVB, cu o participaţie care a scăzut la circa 2,1% în urmavânzărilor recente.
Firma din Cluj a înregistrat o revenire semnificativă şi pe parteade brokeraj, clasându-se după primele şase luni pe locul alcincilea în topul tranzacţiilor cu acţiuni de pe Bursă, cu un rulajde 435 mil. lei. În primele şase luni din 2009, cele mai grele dinistoria firmei, aceasta căzuse pe locul zece în topul brokerilor,cu tranzacţii de 171 mil. lei.
Firma a fost zguduită la începutul lui 2009 de un scandal de fraudăla sucursala din Deva, care a dus la sancţiuni din partea CNVM şila demisia echipei de conducere. Petru Prunea, fondatorulcompaniei, a fost nevoit să plece, iar în locul său a venit GrigoreChiş, care a trebuit să restructureze compania şi să-i schimbeimaginea şifonată, în condiţiile în care toată piaţa de brokerajs-a confruntat cu cea mai proastă perioadă din ultimii ani. Brokera disponibilizat anul trecut 24 de angajaţi, reuşind să revină peprofit.
Cel mai mare acţionar al casei de brokeraj a devenit recent SIFMuntenia (SIF4), care a ajuns să deţină 8,7% din acţiuni în urmamai multor achiziţii derulate în acest an. Ioan Carţiş are oparticipaţie de 8,25%.
Compania este evaluată pe Bursă la 19,5 mil. euro, după ceacţiunile BRK au crescut cu 41% de la începutul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO