Burse - Fonduri mutuale

Broker şi-a dublat profitul în mai prin vânzări din portofoliu

16.06.2010, 23:38 19

Societatea de intermediere financiară Broker Cluj (BRK) aînregistrat în primele cinci luni un profit net de 3,9 mil. lei(930.000 de euro), câştigul obţinut în mai fiind aproape egal cucele realizate în primele patru luni ale anului, creşterea fiinddatorată în principal rulajelor şi preţurilor ridicate din lunamai.

Valoarea activului net al societăţii depăşea 89,2 mil. lei (21,2mil. euro) la sfârşitul lunii trecute, în creştere cu 12% faţă denivelul de la începutul lui 2010.

"La începutul lunii mai am lichidat o parte din portofoliuachiziţionat la sfârşitul lui 2009, iar profitul realizat sedatorează creşterii preţurilor peste nivelurile previzionate decompanie. Luna mai a fost una propice lichidării de portofolii înpiaţă, în condiţiile în care piaţa începuse deja să dea semne descădere, pe fondul tensiunilor economice din Grecia", a declaratGrigore Chiş, directorul general al societăţii de intermediereBroker Cluj.

La începutul lunii mai, principalii indici bursieri localiînregistrau avansuri considerabile faţă de începutul lui 2010, depeste 20%, în timp ce la sfârşitul lunii, indicii păstrau un avansde doar 3% pe BET, iar societăţile financiare, grupate sub BET-FIînregistrau o scădere de peste 17% faţă de începutul anului.

Pe fondul volatilităţii ridicate, Broker Cluj a realizat profitşi din comisioanele încasate pentru tranzacţionare, în condiţiileîn care rulajul mediu zilnic în luna mai s-a ridicat la peste 12mil. euro.

"Clienţii pe partea de retail sunt preponderent speculatori, iarpe fondul volatilităţii ridicate, în luna mai s-au realizat rulajeconsiderabile, ceea ce a presupus creşterea încasărilor dincomisioanele de tranzacţionare. Nu a fost vorba despre o majorare acomisioanelor, ci doar de creşterea volumului de tranzacţionareintermediat de societate", a mai explicat Chiş.

În luna mai, societatea de intermediere a realizat tranzacţii depeste 85,8 mil. lei (aproximativ 20,4 mil. euro), potrivit BVB. Dealtfel, Broker a realizat tranzacţii realativ egale pentru lunileaprilie şi mai, însă diferenţa a fost dată de creşterea preţurilorîn piaţă.

În ciuda apropierii verii, perioadă în care piaţa în modtradiţional înregistrează o scădere a volatilităţii şi a număruluide investitori activi pe piaţă, Chiş apreciază că Bursa vaînregistra o evoluţie atipică.

"Nu cred că o să vedem o vară prea liniştită. O să fie destul deagitată, cu o volatilitate neobişnuită pentru această perioadă,ceea ce înseamnă şi rulaje mai mari în piaţă", a încheiat Chiş. Dealtfel, în primele trei şedinţe din această săptămână indiciilocali au înregistrat creşteri în medie cu 10%.

Titlurile societăţii se tranzacţionau ieri la preţul de 0,28lei/unitate, la această cotaţie capitalizarea companieiridicându-se la peste 19,2 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO