Burse - Fonduri mutuale

Brokerii anunta resemnati ca 2009 va fi anul supravieturii pentru piata locala de capital

Brokerii anunta resemnati ca 2009 va fi anul supravieturii pentru piata locala de capital
21.12.2008, 17:51 35

Brokerii nu mai vad scaderi puternice in 2009 pe Bursa, dupa ce in 2008 actiunile listate au pierdut circa trei sferturi din valoare, dar nu mizeaza nici pe o revenire, in contextul in care companiile se confrunta cu scaderea afacerilor si a profiturilor, iar dezechilibrele macroeconomice se adancesc.

In plus, aversiunea fata de risc a investitorilor va face ca sumele investite pe Bursa sa ramana in continuare modeste, lichiditatea scazuta afectand in special societatile de brokeraj, pentru care principalul obiectiv va fi supravietuirea.
"Cred ca anul viitor va fi unul crucial pentru societatile de brokeraj. Daca 2008 a fost anul celor mai mari scaderi, si nu cred ca ne vom reintalni prea curand, poate chiar niciodata cu asemenea scaderi precum cele consemante anul acesta, 2009 va fi anul supravieturii pentru piata de capital", sustine Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest.
El crede ca "intr-un scenariu optimist, un nivel al lichiditatilor cuprins intre 2,5 si 5 milioane de euro pe zi pe Bursa va reprezenta o performanta pentru 2009".
Lupsan sustine ca vor fi trei factori principali care vor influenta piata de capital in 2009. "Primul dintre ei va fi contextul macroeconomic nefavorabil si scaderea investitiilor bugetare, in conditiile cresterii deficitului de cont curent. Din acest motiv nu vad o imbunatatire a situatiei pe termen scurt sau chiar mediu. Cel de-al doilea motiv il reprezinta nesiguranta investitorilor, care vor intra mai greu pe piata. Ma astept la o lichiditate a pietei extrem de scazuta pentru anul viitor, cu volatilitati nesemnificative, iar acest lucru se va resimti prin scaderea comisioanelor incasate de societatile de brokeraj. Ultimul factor il va reprezenta cu siguranta evoluta pietelor externe, care, dupa parerea mea nu au atins inca varful crizei. Cel mai probabil acest lucru se va intampla la sfarsitul anului viitor."
El mai crede ca situatia economica interna va avea o influenta mai mare decat contextul international, astfel ca piata locala ar putea continua sa scada, chiar daca cele straine isi revin in prima parte a lui 2009.
Leonard Visan, directorul general al societatii de administrare a investitiilor Investica, crede ca, dimpotriva, tot factorul extern va fi determinant pentru investitori si anul viitor. El sustine ca 2009 va fi un an greu mai ales pentru societatile de brokeraj, unde se asteapta la fuziuni sau schimbari de actionariat.
"Cea mai mare provocare pentru bursa locala o sa fie lipsa interesului printre investitori, in special pentru investitorii mari institutionali si cei straini. Investitorii mici nu au forta necesara sa dea un trend Bursei, tocmai din aceasta cauza, daca nu se intampla ceva extraordinar pe piata, urmeaza un an mort pentru Bursa."
Pe plan extern el se astepta sa apara noi falimente de renume in conditiile in care contextul pare sa se mentina nefavorabil in special pentru producatori. "Este cunoscut faptul ca dupa o criza a finantarii, care conduce la scaderea consumului, urmeaza o criza a supraproductiei. Producatorii trebuie in astfel de conditii sa-si pastreze bine pozitiile, sa-si maximizeze profitul, iar toate astea au nevoie de un management bun. In 2009 vor ramane in business doar producatorii care stiu sa reziste."
Adrian Danciu, seful Departamentului de analiza al Broker Cluj, spera intr-o reducere a dobanzilor bancare, odata cu atenuarea efectelor crizei financiare, care sa determine o intoarcere a capitalurilor pe Bursa.
"Cel mai probabil scenariu pentru 2009 va fi o consolidare a pietelor de capital intr-un anumit palier de cotatii, mai cu seama in prima parte a anului, pentru ca incepand cu jumatatea anului, pe fondul datelor la nivel macro sa se imprime o directie de crestere sau scadere. Totusi, Bursa a scazut foarte mult anul acesta si a ajuns la valori foarte reduse, astfel ca nu vad ca anul 2009 sa aduca scaderi masive ale cotatiilor, chiar daca situatia nu se va imbunatati. In acest caz, cred ca piata va fluctua intr-un interval de cotatii dar lichiditatea se va mentine scazuta", spune Danciu.
Administratorii de fonduri sunt ceva mai optimisti in ceea ce priveste evolutia Bursei si a fondurilor mutuale in 2009, fiind de parere ca "ce a fost mai greu a trecut".
"Piata de asset management se va dezvolta mai rapid in 2009, crestere sustinuta in principal de fondurile de investitii cu grad de risc scazut. Acestea vor continua sa atraga cele mai consistente plasamente din partea investitori atat datorita randamentelor care se situeaza peste nivelul depozitelor bancare, cat si fortei de distributie tot mai puternice din partea bancilor", a spus Mihail Ion, presedintele societatii de administrare Raiffeisen Asset Management.
Mihail a adaugat ca anul viitor nu vom mai asista la retrageri semnificative din fondurile de actiuni si din cele diversificate, pentru ca pe de o parte "investitorii sensibili la volatilitatea pietei au iesit deja din fonduri" si pe de alta "piata de actiuni nu ne va mai da motive de panica asa cum a facut in 2008". "Raul este deja in urma noastra. Incepand cu cea de-a doua jumatate a anului viitor, vom asista la stabilizarea economiei americane, care va influenta in sens pozitiv si evolutia pietei de actiuni".
"Ma astept ca anul viitor sa fie mai bine pentru piata locala de capital, din punctul de vedere al randamentelor. Nu imi pot imagina ce s-ar putea intampla in 2009 si sa fie mai rau decat ce a fost in 2008. Daca in privinta randamentelor sunt sanse sa vedem o imbunatatire a situatiei, in ceea ce priveste lichiditatea sunt insa pesimist", a spus Florin Dolea, director executiv la societatea de administrare Pioneer Asset Management.
Dolea a argumentat ca Romania se afla in continuare sub "investment grade" si ca piata locala a iesit de pe harta anumitor fonduri de investitii straine care isi orienteaza plasamentele in functie de ratingul acordat unor economii sau companii. De asemenea, nici fondurile de pensii nu vor face plasamente consistente pe Bursa de frica corectiilor si nici investitorii locali nu vor reusi sa dinamizeze Bursa in 2009. "Nu vad o revigorare a Bursei anul viitor. Opinia mea este ca vor fi foarte putini bani pe Bursa in 2009, atat din partea investitorilor locali, cat si din partea celor straini", a continuat Dolea.
 
Presedintele Bursei de la Bucuresti, Stere Farmache (centru), este deja la a doua criza majora pe care o traverseaza piata bursiera dupa cea din 1998-2000 cand actiunile ajunsesera sa valoreze cat dividendul oferit de companii

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO