Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cer CNVM să clarifice situaţia ofertelor publice

Brokerii cer CNVM să clarifice situaţia ofertelor publice

Autor: Roxana Pricop

28.03.2011, 12:18 25

Asociaţia Brokerilor îşi exprimă îngrijorarea profundă faţă deviitorul ofertelor publice de vânzare şi solicităinstituţiilor responsabile o rezolvare rapidă şi definitivă asituaţiei pentru a nu fi periclitată nici actuala ofertă OMV Petromşi nici viitoarele privatizări.

O decizie CNVM bagă brokerii înceaţă

Decizia 256 din 17 martie, luată de CNVM caurmare a unei cereri formulate de BRD-SG , ar putea constrângebăncile să îşi autorizeze ca brokeri angajaţiicare sunt implicaţi în preluarea formularelor de subscriere laofertă. Decizia spune că "preluarea formularelor de subscriere încadrul unei oferte publice de vânzare reprezintă serviciu deinvestiţii şi se poate realiza doar prin intermediul unor agenţi deservicii de investiţii financiare/agenţi delegaţi înscrişi înRegistrul CNVM".

Confuzia a apărut din faptul că CNVM nu aspecificat exact ce înseamnă preluarea formularelor desubscriere şi pentru că nu a anulat un articol dinRegulamentul 1/2006 prin care dă posibilitatea intermediaruluiofertei să aleagă pentru distribuţia ofertei publice de vânzare ungrup de distribuţie, format din reţea de filiale, sucursale şiagenţii aparţinând unor entităţi autorizate şi reglementate deCNVM, BNR sau CSA, pentru care nu este specificată obligativitateaautorizării ca brokeri a persoanelor implicate.

Brokerii susţin că, dincolo de efecteleimediate ale acestei decizii, rămân de neînţeles anumite aspecte delegalitate în legătură cu decizia în cauză.

"Astfel, în măsura în care regula ar fi aceea că numai agenţiipot prelua formulare de subscriere ar fi existat dintotdeauna,reiese că toate ofertele publice derulate până în prezent pringrupuri de distribuţie ar fi fost ilegale; însă aceste ofertepublice au fost aprobate de CNVM, ceea ce duce la concluzia că CNVMa nesocotit propriile reglementări", mai susţin oficialii AsociaţieBrokerilor.

Pe de altă parte, dacă sensul deciziei ar fiacela că regula în cauză se aplică numai pentru viitor, atunci arrezulta că decizia modifică Regulamentul CNVM 1/2006 carestabileşte că din grupul de distribuţie pot face parte entităţiautorizate de CSA. Ori agenţii de servicii de investiţii financiarenu pot acţiona decât în numele unui intermediar - SSIF sauinstituţie de credit, în schimb brokerii de asigurare, care deşiautorizaţi de CSA, nu ar putea avea agenţi autorizaţi de CNVM.

Date fiind consecinţele negative majore ale Deciziei 256 din 17martie, Asociaţia Brokerilor solicită public CNVM revocareaacesteia în regim de urgenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO