Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred că oferta statului la Petrom va trezi interesul pentru Bursă

Brokerii cred că oferta statului la Petrom va trezi interesul pentru Bursă

Autor: Stefan Musgociu

23.06.2011, 00:04 1023

Bursa a crescut cu 0,26% într-o piaţă în care lichi­ditatea afost asigurată în pro­porţie de 83% de titlu­rile FonduluiPro­prie­tatea (FP), iar pe piaţa RASDAQ ie­şirea Uniqa dinacţionariatul Astra (ATRA) a dus rulajul la maximul ultimilor treiani şi jumătate.

"Cred că in­vestitorii sunt atenţi la evoluţia bursei şirulajele reduse înregistrate de cele mai multe acţiuni nu sedatorează pe­rioa­dei de vacanţă. Mai degrabă con­textul generaleste unul care să îndemne la prudenţă şi aşteptare, din cauzame­diati­zării problemelor internaţionale din ul­tima perioadă", adeclarat directorul de operaţiuni al SSIF Broker (BRK) DarieMoldovan. În primele minute piaţa a avansat cu 0,7%, însă ulteriorco­taţiile au început să revină spre nive­lu­rile de marţi, încondiţiile în care bursele vest-europene au trecut pe scă­dere. Lafinalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni,era în stagnare.

Pe de altă parte, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurileFondului Proprietatea au dus indicele BET-FI cu 0,98% sub nivelulde la finalul sesiunii precedente.

Acţiunile FP au fost de departe cele mai tranzacţionate dinpiaţă, cu un rulaj de 58 milioane lei, respectiv 83% dinlichiditatea bursei. Totuşi, cea mai mare parte a rulajuluititlurilor Fondului Proprietatea a fost reprezentat de valoarea acinci deal-uri cu 0,51% din acţiuni în valoare de 38,2 milioanelei.

Ultimul deal a fost realizat la preţul de 0,54 lei/acţiune, cu1,1% sub nivelul de marţi.

Pe piaţa principală, tranzacţiile cu acţiunile FonduluiProprietatea au însumat 19,8 mil. lei, iar cea mai recentăoperaţiune a fost realizată tot la 0,54 lei.

"Faptul că piaţa nu a mai scăzut pe acţiunile FonduluiProprietatea în ultima perioadă, cu toate că au fost dis­po­nibilemai multe acţiuni decât de obicei datorită despăgubirilorrealizate, de­notă că există interes la cumpărare pentru acestetitluri, astfel că au avut o evoluţie în discordanţă cu restulpieţei", a afirmat Moldovan

Brokerul crede că exceptând ac­ţiunile FP, piaţa va consemnarulaje re­duse, iar preţurile vor varia uşor, cel puţin până lapublicarea rezultatelor finan­ciare semestriale.

"Un alt stimulent ar putea fi oferta de la Petrom, care dacă vaîncepe în această vară, va anima cu siguranţă piaţa", a mai spusel.

Piaţa RASDAQ a consemnat miercuri cel mai mare rulaj din ultimiitrei ani şi şase luni, datorită a două deal-uri prin care Uniqa avândut parti­ci­paţia de 27% pe care o avea la cel mai mareasigurător român Astra (ATRA) pentru 106 milioane lei (24,9milioane euro).

Titlurile au fost cumpărate de omul de afaceri Dan Adamescu,care şi-a majorat astfel participaţia de la 72,68% la 99,7%.

La finalul sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europeneconsemnau variaţii nesemnificative, deşi în prima parte au scăzutuşor, corectându-se după ce marţi au crescut cu maximum 2%,susţinute de aşteptările investi­torilor ca Grecia să obţinăsprijinul financiar necesar evitării intrării în incapacitate deplată.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), care au sărit din nou cu15% după corecţiile drastice din şedinţele precedente. Valoareapachetelor de acţiuni Oltchim transferate ieri pe Bursă a cumulat1,16 mil. lei, unul dintre cele mai mari rulaje de pe piaţă.

  • Titlurile asigurătorului Astra Bucureşti (ATRA) după ce Uniqa avândut ieri un pachet de 27% din acţiuni către Dan Adamescu, carecontrolează compania, printr-o tranzacţie în valoare de 106 mil.lei (24,9 mil. euro). Titlurile au fost cedate la un preţ de circa5,415 lei/unitate. Ultima tranzacţie s-a derulat ieri la un preţ de5,42 lei/acţiune.

  • Evoluţia burselor externe după ce piaţa americană a deschisşedinţa de ieri cu scăderi minore, de 0,1% pe indicele DowJones.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO