Burse - Fonduri mutuale

Brokerii se cearta pe fuziunea dintre Bursa de la Bucuresti si cea de la Sibiu

10.07.2006, 19:31 17

Cel mai mare actionar al Bursei din Sibiu, HTI Valori Mobiliare din Bucuresti, s-a retras saptamana trecuta din Asociatia Brokerilor, dupa ce aceasta a propus membrilor sa se implice in egalizarea detinerilor de actiuni ale brokerilor la Bursa din Sibiu.
HTI si doua firme afiliate acesteia detin 16% din Bursa din Sibiu si daca ar fi fost de acord cu egalizarea ar fi trebuit sa vanda cea mai mare parte a actiunilor la costul de achizitie plus dobanda aferenta perioadei de detinere.
"Noi suntem pentru fuziune si credem ca aceasta este solutia optima pentru piata romaneasca de capital. Intelegem dorinta celorlalti brokeri de a avea detineri egale in cadrul viitoarei burse, dar aceasta trebuie sa se faca contra unui pret cinstit. Vanzarea la pretul de achizitie este inacceptabila", a declarat pentru ZF Daniel Tepes, directorul si principalul actionar al HTI.
El a mai adaugat ca pana acum nu a primit de la alti brokeri nici o oferta de cumparare pentru actiunile pe care le detine la Bursa din Sibiu.
Brokerii actionari ai Bursei din Sibiu au participatii diferite in cadrul societatii comerciale care opereaza aceasta piata dupa ce aceasta a derulat o majorare de capital in care unii dintre brokeri au participat cu sume mai mari decat ceilalti.
Pe langa acestia, in actionariatul Bursei din Sibiu mai sunt prezente o serie de societati care nu sunt autorizate ca brokeri si ale caror actiuni ar urma sa fie rascumparate de piata, acestia urmand sa nu detina participatii in bursa care ar rezulta in urma fuziunii.
Majoritatea brokerilor care detin pachete mai mici de actiuni la Bursa din Sibiu sau cei care nu sunt actionari au rezerve in privinta fuziunii dintre cele doua piete.
In conditiile actuale, o fuziune ar produce schimbari in cotele din capitalul social detinute de brokeri in noua piata, in conditiile in care in prezent la Bursa de Valori Bucuresti participatiile sunt aproximativ egale.
"O fuziune pe baza a doua rapoarte de evaluare ar lua in calcul, de exemplu, platforma de tranzactionare a Bursei din Sibiu, la care va trebui sa se renunte pentru ca nu este performanta, si de aceea nu ar fi corect ca unii dintre brokeri sa isi mareasca cota detinuta in bursa pe baza unor active care nu sunt necesare", comenta sambata unul dintre brokerii prezenti la Adunarea Generala a Asociatiei Brokerilor. Pe de alta parte, puterea de negociere a actionarilor mari ai Bursei din Sibiu creste de la luna la luna, odata cu cresterea puternica a activitatii bursiere a pietei de la Sibiu, care aproape a egalizat-o in ultimele luni pe cea a Bursei de la Bucuresti. La Sibiu se tranzactioneaza instrumente financiare derivate, in special contracte futures avand la baza actiuni cotate pe piata de la Bucuresti.

Bursa de Valori Bucuresti
Anul infiintarii: 1995
Valoare tranzactii 2005: 2,15 mld. euro
Numar de actionari: 71
Ce se tranzactioneaza: 66 de companii cotate si cateva mii de societati nelistate sau listate pe piata RASDAQ
Presedinte: Septimiu Stoica

Bursa din Sibiu
Anul infiintarii: 1994
Valoare tranzactii 2005: 282 mil. euro
Numar de actionari: 80
Ce se tranzactioneaza: contracte futures si optiuni avand la baza 21 de actiuni cotate la Bursa de Valori, cursuri valutare si dobanda BUBOR la 3 luni
Presedinte: Theodor Ancuta

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO