Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că pe Bursă deja începe să miroasă a vacanţă

Brokerii spun că pe Bursă deja începe să miroasă a vacanţă

Autor: Stefan Musgociu

30.05.2011, 23:50 622

Bursa a scăzut luni cu 0,24% (pe indicele BET-C), într-o piaţăapatică şi cu volume reduse de tran­zacţionare.

Acţiunile Oltchim (OLT) au căzut cu 15% după cinci sesiuniconsecutive de creştere în care preţul aproape s-a dublat, în timpce titlurile Fondului Proprietatea (FP) au reluat scăderile, după orevenire uşoară la finele săp­tămânii trecute.

Directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest MihaiMureşian crede că apatia investitorilor a fost de­ter­minată deincertitudinile privind re­zul­tatul discuţiilor în legătură cuaju­to­rul pentru Grecia, dar şi de faptul că atât piaţa americană,cât şi cea bri­ta­ni­că au fost oprite cu ocazia unorsărbători.

"Deşi corelaţia cu aceste pieţe nu mai este una foarteputernică, in­vestitorii încă reacţionează la stimulii externi, iardin acestă cauză ei au fost astăzi mai mult în expectativă,aşteptând poate un impuls al tendinţei pentru şedinţele următoare.Pe termen scurt spre mediu cred că este posibil să mai asistăm laşedinţe similare celei de astăzi (luni - n.r.) cel puţin pentruperioada verii, iar mişcări importante o să mai vedem doar dintoamnă. Acest lucru este posibil doar în situaţia în care nu vorexista evenimente importante în principal pe plan extern, dar caresă influenţeze şi titlurile locale", a declarat Mureşian.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni (indiceleBET) au fost efectuate la preţuri în scădere în medie cu 0,4%, iartitlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NGcu 0,21% sub nivelul de la închiderea şedinţei precedente.

Corecţii uşoare au consemnat şi acţiunile celor cinci SIF-uri şititlurile Fondului Proprietatea (FP), astfel că indicele BET-FI acoborât cu 1,26%.

Bursa a scăzut lunicu 0,24% (pe indicele BET-C), într-o piaţă apatică şi cu volumereduse de tran­zacţionare.

Mureşian consideră că scăderea acţiunilor celor cinci SIF-uri afost determinată în principal de prezenţa redusă în piaţă acumpărătorilor şi de lichiditatea redusă.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 15,3 mil. lei (3,7 mil.euro), sumă de două ori mai redusă decât valoarea cumulată atransferurilor de vineri, de 37 mil. lei (8,9 mil. euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide dinpiaţă, cu operaţiuni de 9,3 mil. lei, şi au asigurat 61% dinrulajul bursei. Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile Fondului afost realizată la 0,485 lei, preţ în scădere cu 0,59%.

După ce în precedentele cinci şedinţe acţiunile Oltchim au urcatputernic, cotaţia aproape dublându-se, de la 0,629 lei la 1,145lei, ieri titlurile au scăzut cu 15%, variaţia maximă admisă într-oşedinţă pentru majoritatea acţiunilor de la BVB.

În a doua parte a zilei ordinele de vânzare au depăşit vizibilcererea, iar după ce preţul a atins punctul minim ordinele decumpărare au dispărut aproape complet din piaţă. La finalulşedinţei titlurile combinatului chimic erau tranzacţionate la0,9735 lei. "Se pare că au început marcările de profit, iar dinacestă cauză preţul a dat semne de înscriere pe o liniedescendentă, iar cumpărătorii încep să fie din ce în ce mai puţini,în timp ce vânzătorii încearcă să marcheze profitul cât mairepede", a afirmat brokerul.

Pe de altă parte, titlurile Azomureş (AZO) au crescut şi luni,însă într-un ritm mult mai lent decât vineri, respectiv cu 0,82%,pe un rulaj de 1,07 mil. lei.

De urmărit astăzi

  • Titlurile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), care au scăzut ieri cu15%, pe fondul marcărilor de profit ale investitorilor, după ocreştere de 85% săptămâna trecută.

  • Alro Slatina (ALR) a anunţat ieri că va plăti dividendele cătreacţionari până la data de 22 iulie prin mandat poştal sau transferbancar. Acţiunile au crescut ieri cu 2,3%.

  • Titlurile Electromagnetica (ELMA), după ce SIF Oltenia a maicumpărat ieri un pachet semnificativ de acţiuni. Cotaţia a scăzutînsă cu 1,05%.

  • Acţiunile Broker Cluj (BRK), care a anunţat ieri demarareaprogramului de răscumpărare a maximum 2% din acţiunile proprii învederea distribuirii către salariaţi şi manageri. Titlurile BRK aupierdut ieri 1,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO