Burse - Fonduri mutuale

Brokerii văd agitaţie pe Bursă dacă se va repeta scenariul 2010

Brokerii văd agitaţie pe Bursă dacă se va repeta scenariul de anul trecut

Brokerii văd agitaţie pe Bursă dacă se va repeta scenariul de anul trecut

Autor: Stefan Musgociu

05.06.2011, 23:48 1933

Brokerii spun că evoluţia Bursei din această vară va fiinfluenţată semnificativ de piaţa din SUA şi de şti­ri­le care vorveni de aco­lo.

"Vara trecută a fost destul de agitată la americani, iar dacăscenariul se va relua şi în acest an, probabil că vom vedea şi pepiaţa locală volume mai mari. Dacă vor fi depăşite în josnivelurile minime din ultima perioadă atinse în urmă cu douăsăptămâni, este posibil ca unii investitori care au intrat long săvrea să iasă după unele acţiuni. Totuşi, dacă nu vom asista lamişcări importante pe piaţa din SUA, şansele să vedem rulaje mairidicate în perioada de vară cred că vor fi de 50%-50%", spuneAndrei Ciubotaru, şeful departa­mentului de brokeraj alTradeville.

În luna mai a anului trecut bursa americană a înregistrat oscădere destul de puternică care a continuat până în luna iulie,pentru ca mai apoi să revină şi să atingă noi maxime.

Bursa a crescut foarte uşor, cu 0,16%, într-o piaţăapatică şi în care acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat62% din rulaj, iar titlurile Oltchim (OLT) au oscilat în ultima orăîntre un plus de peste 9% şi o corecţie de până la 5%.

Acţiunile combinatului chimic au urcat cu peste 10% chiar dinprimele minute, speculatorii continuând să reacţioneze lainformaţiile privind achiziţiile de titluri Oltchim realizate înultima lună de unul dintre principalii acţionari minoritari,compania ger­mană PCC. PCC a ajuns să deţină aproximativ 16,5% dintitlurile Olt­chim.

Ulterior, ritmul ascendent s-a temperat vizibil, astfel căultima tranzacţie a fost realizată la 1,331 lei, preţ cu doar 0,68%peste nivelul de joi.

"Acum se mişcă acţiunile pentru care au apărut ştiri, genOltchim şi Fondul Proprietatea, companii unde este ceva «cald».Volumele pe majoritatea acţiunilor sunt în scădere încă de dupătrecerea datei de ex-dividend, pentru că atunci fiecare investitora luat o poziţie, fie a vândut după ce a luat dividendul, fie aintrat long şi acum aşteaptă. Deoarece nu au mai apărut ştiri caresă mişte acţiunile respective, investitorii au rămas cam pe cepoziţii au luat atunci. Astfel, nu ai nici oameni dispuşi să vândă,dar nici pe partea de cumpărare nu este un interes ridicat", adeclarat Andrei Ciubotaru.

Brokerul consideră că un alt factor pentru prudenţainvestitorilor este reprezentat de variaţiile foarte uşoareînregistrate în SUA în ultimele două luni de indicele Dow JonesIndustrial Average.

La finalul şedinţei transferurile cu cele mai lichide zeceacţiuni, a căror evoluţie este analizată de indicele BET, au fostrealizate la preţuri în scădere în medie cu 0,3%.

Variaţii uşoare au consemnat şi acţiunile celor cinci SIF-uri şititlurile Fondului Proprietatea (FP), astfel că indicele BET-FI acoborât cu 0,87%.

Cel mai recent transfer cu acţiuni ale Fondului Proprietatea afost realizat la 0,5005 lei, preţ în scădere cu numai 0,1%.

"Preţul de 0,5 lei este ca un magnet şi asta atrage încontinuare investitorii, pentru că este preţul la care setranzacţionau titlurile Fondului înainte de listare. Un alt motivpentru interesul mai ridicat este reprezentat de infor­maţiile căstatul a pierdut controlul la Fond, iar aceasta este o ştirepozitivă", a mai spus brokerul de la Tradeville.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO