Burse - Fonduri mutuale

Bursa a încheiat a treia săptămână consecutivă de scădere

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

13.02.2011, 23:42 20

Bursa a scăzut vineri cu 0,97%, pentru a doua şedinţăconsecutiv, într-o piaţă în care foarte puţini investitori au fostdispuşi să intre la tranzacţionare, astfel că lichiditatea a fostsalvată de transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea(FP).

Piaţa a crescut în această săptămână numai luni şi miercuri,astfel că raportat la nivelul de la finalul săptămânii trecuteindicele general BET-C este cu 0,82% mai jos. Astfel, piaţa aînregistrat a treia săptămână consecutivă de scădere.

Analistul de la Tradeville Dragoş Dărăbuţ crede că cei mai mulţiinvestitori au revenit pe poziţii de aşteptare întrucât nu mai auîncredere în promisiunile guvernanţilor şi aşteaptă lucruriconcrete pentru a reintra în piaţă.

"Bursa nu a dus lipsă de promisiuni din partea autorităţilorstatului de-a lungul timpului, însă tergiversarea proiectelor deprivatizare a redus încrederea investitorilor. Cele mai elocventeexemple sunt listarea Fondului Proprietatea după 5 ani de laînfiinţare sau, mai recent, amânarea listării Romgaz pentru 2012.Astfel, deşi listarea Fondului Proprietatea a atras atenţia asupraRomâniei şi a bursei locale, euforia nu a durat foarte mult", adeclarat Dărăbuţ.

Deşi investitorii au un interes redus pentru tranzacţionare,Dărăbuţ consideră că piaţa locală a început să se recoreleze cubursele externe.

Exceptând titlurile Fondului Proprietatea, doar acţiunile SIFOltenia (SIF5) au mai consemnat un rulaj peste 1 milion de lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au condus detaşat în topullichidităţii, cu operaţiuni de 19,7 milioane lei. Pe piaţaprincipală, tranzacţiile au însumat 16,6 milioane lei, iar puţinpeste 3 milioane lei au reprezentat valoarea a două deal-uri.

Astfel, titlurile FP au asigurat 78% din lichiditatea bursei, de25,2 milioane lei (5,9 milioane euro).

Rulajul pieţei este cu 26% mai redus decât valoarea cumulată atranzacţiilor de joi, de 34 milioane lei (8 milioane euro).

Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile Fondului a fostefectuată la 0,612 lei, cotaţie în scădere cu 0,73%. Tranzacţiilespeciale au fost operate la 0,615 lei, preţ cu 0,24 procente subreferinţă.

"Din păcate am revenit la situaţia din toamna şi iarna trecută,când aşteptam întoarcerea investitorilor străini în piaţă. Cred cămai avem de aşteptat pentru că aceştia nu vor apărea până înmomentul în care nu vor fi clare semnalele de ieşire din recesiune.Bursa locală are premise să crească pe termen lung, însă dependenţade ajutorul statului român scade credibilitatea din parteainvestitorilor", a conchis Dărăbuţ.

Pe următoarele două poziţii în topul lichidităţii s-au clasattitlurile SIF Oltenia şi SIF Moldova (SIF2), cu transferuri de 1,1milioane lei şi, respectiv, de 922.000 de lei. Cotaţia acţiunilorSIF Oltenia a coborât cu 1,08%, la 1,375 lei, iar titlurile SIFMoldova au scăzut cu 1,54%, la 1,212 lei.

Acţiunile BRD (BRD) au înregistrat una dintre cele mai vizibilecorecţii din piaţă, de 2,7%, şi au ajuns la 13,67 lei. Declinulacestor titluri a venit pe un rulaj de 709.000 de lei.

La închiderea sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europeneerau în scădere cu până la 0,5%, iar pieţele din Europa Centrală şide Est evoluau indecis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO