Burse - Fonduri mutuale

Bursa a închis prima sesiune a săptămânii cu o scădere nesemnificativă

Bursa  a închis prima sesiune a săptămânii cu o scădere nesemnificativă

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Mediafax

09.01.2012, 17:36 133

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis prima sesiune a săptămânii cu o scădere nesemnificativă, de 0,08%, după o şedinţă apatică şi cu volume de tranzacţionare reduse.

Încă de la deschidere s-a observat lipsa interesului jucătorilor pentru tranzacţionare, pe piaţă fiind schimbate volume foarte reduse de acţiuni şi la preţuri apropiate de cele de la finalul sesiunii precedente.

"Am avut parte de un început de săptămână foarte lent pe bursa locală. Adunarea Generală de la BVB a concentrat atenţia brokerilor, iar investitorii activi din piaţă au putut fi remarcaţi pe foarte puţine simboluri. Fondul Proprietatea pare să fi depăşit impasul din momentul apariţiei ştirii legate de anularea unei hotărâri AGA din septembrie 2010, iar graficul nu arată rău şi un surplus de cerere ar putea mişca preţul către niveluri mai mari", a declarat pentru MEDIAFAX Alexandru Constantinescu, trader la firma de brokeraj Swiss Capital.

Cotaţiile SIF-urilor, acţiuni mai sensibile la evoluţia pieţelor externe, au avansat la începutul sesiunii în medie cu 0,86%, în linie cu bursele europene. Ulterior, bursele au trecut pe scădere, iar acţiunile SIF s-au corelat cu acestea.

La finalul şedinţei, titlurile din această categorie înregistrau scăderi de până la 1,29%. Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) se tranzacţionau la o cotaţie cu doar 0,02% mai mare decât cea de vineri, astfel că indicel BET-FI consemna o corecţie medie de 0,23%. Indicele include titlurile SIF şi acţiunile FP.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 0,19%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat cu 0,92% indicele BET-NG. Indicele sectorului energetic a fost susţinut de evoluţia acţiunilor Rompetrol Rafinare (+3,9%) şi Petrolexportimport (2,12%).

Astfel, indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 0,2%. Acesta reflectă evoluţia de ansamblu a primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Rulajul pieţei acţiunilor a fost de 6,6 milioane lei (1,5 milioane euro), aproape de valoarea cumulată a tranzacţiilor de vineri, de 6,7 milioane lei (1,5 milioane euro).

"Chiar dacă poveştile de groază încă planează asupra zonei euro, bursele internaţionale au avut un început de an bun, indicele Dow Jones tranzacţionându-se la maximul ultimelor şase luni, iar piaţa americană se pregăteşte pentru un nou sezon al raportărilor financiare. Alcoa este prima mare companie care raportează astăzi, după închiderea pieţei, şi este important ca această raportare să fie una pozitivă, pentru moralul investitorilor", a spus Constantinescu.

Lichiditatea de luni a fost asigurată în proporţie de 43% de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Muntenia (SIF4), de 1,6 milioane lei şi, respectiv, 1,2 milioane lei. Titlurile FP au închis la 0,43 lei, iar acţiunile SIF Muntenia au coborât cu 0,63%, la 0,555 lei.

Acţiunile Oltchim (OLT) au revenit în atenţia speculatorilor, menţinându-se luni în creştere semnificativă, cu 5,63% , iar operaţiunile au cumulat 1,13 milioane lei. Titlurile s-au tranzacţionat pe parcursul sesiunii şi la cotaţii cu 13,36% mai mari, la 1,45 lei/unitate.

"În cazul Oltchim, nu cred că este vorba de o modificare a situaţiei existente, pare să fie o mişcare euforică speculativă de început de an, după randamentul bun de anul trecut Volumele sunt reduse pentru că şi «free float»-ul este mai mic. Dacă am avea o bursă mai lichidă nu cred ca am mai vorbi de Oltchim", a spus traderul Swiss Capital.

Pe segmentul destinat produselor structurate au fost realizate tranzacţii de 1,22 milioane lei, iar pe segmentul obligaţiunilor au fost transferate titluri de stat de 1,02 milioane lei. De asemenea, au fost încheiate operaţiuni şi cu contracte futures, de 445.000 lei.

Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 9,35 milioane lei ( 2,15 milioane euro). Suma este cu 40% mai redusă decât rulajul de vineri, de 15,4 milioane lei (3,5 milioane euro).

Valoarea transferurilor de pe pieţa Radaq a fost foarte redusă, de numai 64.104 lei, de patru ori mai mică decât lichiditatea de vineri, de 2,5 milioane lei.

Bursele europene au deschis luni în urcare, băncile recuperând o parte din pierderile de săptămâna trecută, însă pe parcurul sesiunii marile pieţe au înregistrat o volatilitate ridicată. La finele sesiunii de la Bucureşti, pieţele afişau evoluţii mixte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO