Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Acţiunile Holde Agri Invest scad cu 14% după ce compania şi-a revizuit în jos ţintele din bugetul de venituri şi cheltuieli

Bursă. Acţiunile Holde Agri Invest scad cu 14% după ce...

Autor: Eduard Ivanovici

07.11.2023, 11:15 832

Acţiunile operatorului de terenuri agricole Holde Agri Invest (simbol bursier HAI) se depreciau cu 14,3% în prima oră de tranzacţionare de marţi, 7 noiembrie, pe un rulaj de 360.000 de lei. Capitalizarea companiei cobora astfel de la 104,2 milioane la 89,3 milioane de lei, conform datelor Bursei de Valori.

Înainte de deschiderea sesiunii de la BVB, societatea a anunţat o actualizare a bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2023.

„Această revizuire a fost cauzată de o serie de factori externi care nu se află sub controlul Companiei, în special de combinaţia de costuri foarte mari de înfiinţare a culturilor, cu scăderea considerabilă a preţurilor de comercializare a culturilor primare cultivate de Companie în cantităţi semnificative. Acest context fără precedent va afecta în mod semnificativ cifra de afaceri a Companiei precum şi indicatorii de profit pentru anul 2023, aşa cum este prezentat în acest raport”, scriu reprezentanţii Holde Agri Invest.

Indicatorul cheie de performanţă al companiei – producţia – a crescut cu 7% în 2023 faţă de 2022, ajungând la o estimare de 46.026 de tone, iar la nivelul cheltuielilor indirecte a fost înregistrată o scădere cu 26% comparativ cu 2022, în contextul operării unei suprafeţe mai mari. Totuşi, pe fondul preţurilor cerealelor mult mai mici şi a costurilor considerabil mai mari cu inputurile agricole, conducerea Holde estimează un rezultat anual semnificativ sub bugetul iniţial.

Veniturile estimate pentru finele anului au fost actualizate de la 119,66 milioane de lei la 88,5 milioane, deci un minus de 26%. Noua ţintă implică o scădere de 25,1% faţă de veniturile de 118,2 milioane de lei din 2022.

EBITDA (câştigurile înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) a fost revizuită de la un profit de 25,8 milioane de lei la o pierdere de 8,5 milioane.  De asemenea, profitul RAS (calculat după standardele româneşti de raportare), estimat iniţial la 5,2 milioane de lei, a fost actualizat la o pierdere de 30,3 milioane de lei.  Anul trecut, Holde a avut o pierdere netă RAS de 2,1 milioane de lei.

„Iniţial, strategia conducerii faţă de perioada de declin a fost de a păstra rezervele de recoltă, aşteptându-se la redresarea preţurilor în linie cu nivelul de cost asumat. Cu toate acestea, confruntându-se cu scăderea persistentă şi accentuată a preţurilor, având în vedere şi trecerea unei perioade semnificative de timp, conducerea a decis să înceapă valorificarea culturilor existente la preţurile actuale de pe piaţă. Această mişcare strategică are ca scop protejarea fluxurilor de numerar şi atenuarea oricăror alte pierderi potenţiale din cauza deprecierii pieţei.”

De la cheltuieli de 92,5 milioane, compania prezentă pe piaţa AeRO prognozează acum cheltuieli de 97 de milioane de lei la finalul anului, adică un plus de 7,5% faţă de nivelul de anul trecut. În 2022, cheltuielile au fost cu 27,8% peste estimările din BVC.

„În ciuda unui an dificil şi fără precedent în agricultură, conducerea Companiei informează piaţa că deţine resursele necesare pentru a asigura continuitatea afacerii. În acest scop, Compania a asigurat linii de capital de lucru accesibile de la banca sa principală, prin care este asigurată lichiditatea necesară de a opera în condiţiile actuale ale pieţei. În plus, Compania a extins termenele de plată cu furnizorii săi şi se află în negocieri avansate pentru finanţare suplimentară, cu scopul de a întări poziţia financiară a Companiei şi a avea acces la capital pentru investiţii ulterioare”, se arată în raport.

Acţiunile HAI se tranzacţionează în scădere cu 35% anul acesta, pe fondul unui rulaj în valoare de 15 milioane de lei. Compania este deţinută în proporţie de 16,3% de S. Sevenx Ventures Bucureşti şi 11,2% de Vertical Seven Group din Roşiorii de Vede, judeţul Teleorman.

În S1/2023, Holde a avut înregistrat venituri din exploatare de 55,35 milioane de lei, cu 45% peste nivelul primei jumătăţi de anul trecut. Rezultatul net a constat într-o pierdere de 8,7 milioane de lei la nivel consolidat, de la o pierdere de 9,2 milioane în S1/2022. Cheltuielile s-au majorat cu 35% an/an, la 63,9 milioane de lei.

„Este important de subliniat că rezultatele financiare estimate pentru 2023 nu afectează campania agricolă 2023/2024 a Holde Agri Invest. Compania a finalizat deja însămânţarea pentru campania de toamnă (grâu, rapiţă şi orz) fără întârzieri. Mai mult, marea majoritate a inputurilor pentru campania de primăvară 2024 (porumb, floarea soarelui, mazăre, soia) au fost deja achiziţionate, aflându-se în posesia Companiei, urmând să fie utilizate în campania de însămânţare de anul viitor”, scriu reprezentanţii Holde.

Conform datelor companiei, preţurile de achiziţie ale îngrăşămintelor pentru campania 2023-2024 sunt cu peste 50% mai mici decât în ultimii doi ani. Prin urmare, cheltuielile principale vor scădea considerabil în viitor, reiese din noul BVC. Grupul estimează că volatilitatea ultimilor doi ani se va diminua semnificativ şi că raportul preţuri de valorificare cereale/cheltuieli cu inputurile agricole va intra într-un ritm normal.

„În plus, având în vedere creşterea de suprafaţă prognozată de Companie, în baza contractelor semnate, cheltuielile indirecte per hectar vor scădea şi mai mult, contribuind astfel la o revenire a profitabilităţii la marjele vizate.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO