Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti se aliniază trendului extern şi scade miercuri cu 1,4%: Toţi indicii, pe minus. Nicio creştere pentru emitenţii din BET. Hidroelectrica şi TeraPlast coboară cu peste 2,5%

Bursa de la Bucureşti se aliniază trendului extern şi...

Autor: Eduard Ivanovici

17.01.2024, 18:19 2334

Indicele BET, de referinţă pentru Bursa de Valori Bucureşti, s-a depreciat pentru a doua zi la rând, înregistrând un declin de 1,38% miercuri, la 15.563,6 puncte, în contextul unui peisaj roşu la nivelul continentului.

Dinamica vine după o scădere de 0,14% la finele sesiunii de marţi, care a pus capăt unei serii de şase şedinţe consecutive de creştere, în care benchmark-ul a urcat cu 3% şi a marcat noi maxime istorice, conform BVB.

Acţiunile şi obligaţiunile din Europa au înregistrat evoluţii negative miercuri, 17 ianuarie după ce Christine Lagarde, guvernatoarea Băncii Centrale Europene, a declarat că instituţia va scădea, cel mai probabil, ratele dobânzilor în vară, reducând semnificativ speranţele investitorilor pentru o serie agresivă de reduceri încă din luna martie, care ar fi putut alimenta evoluţia ulterioară a pieţelor de capital.

Din structura BET, cele mai mari scăderi au fost înregistrate de companii precum TeraPlast (-2,8%), Hidroelectrica (-2,6%), Purcari Wineries (-1,8%),  Transport Trade Services (-1,7%), Transgaz (-1,7%) şi BRD SocGen (-1,6%). De altfel, toate companiile incluse în indice au închis ziua pe minus.

Lichiditatea pe toate instrumentele financiare – precum acţiuni, obligaţiuni, certificate – a fost de 65 de milioane de lei. Media zilnică din 2024 este de circa 55 de milioane de lei, arată datele BVB.

Privind strict acţiunile de pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare şi Piaţa Reglementată, rulajul a fost de 56,03 milioane de lei miercuri, în creştere cu 29,3% faţă de ziua precedentă.

Toţi indicii au consumat pierderi, de la 0,7% pe BET-FI la 1,2% pentru BETAeRO şi 1,4% în cazul BETPlus.

De pe segmentul principal de acţiuni, cele mai mari scăderi au fost înregistrate de SIF Hoteluri (-14,7%), Socep Constanţa (-11,1%) şi Ropharma (-5,4%). La polul opus s-au aflat UCM Reşiţa (14,5%), Condmag (12,5%) şi Comelf (2,8%).

La capitolul „lichiditate”, de notat Hidroelectrica ( 15,3 milioane de lei), Banca Transilvania (9,6 milioane) şi OMV Petrom (9 milioane). BET este pe plus cu 1,25% în 2024.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO