Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti urmează trendul extern şi scade joi cu peste 1%: minus 3,5% la Transgaz, minus 2,7% pentru BRD şi minus 2,6% la Transelectrica

Bursa de la Bucureşti urmează trendul extern şi scade...

Autor: Tibi Oprea

17.08.2023, 12:13 1206

Cu 1,2% scădea joi, 17 august 2023, indicele principal BET, dinamică determinată în principal de scăderea acţiunilor Transgaz cu 3,5%, BRD cu 2,7% şi Transelectrica cu 2,6%, arată datele agregate de ZF de la Bursa de Valori Bucureşti de la ora 12:00.

O singură acţiune din prima ligă bursieră înregistra creştere la ora redactării acestei ştiri, respectiv Hidroelectrica (0,36%), în contextul în care cu o şedinţă în urmă a publicat raportul financiar semestrial. Două acţiuni nu aveau nicio dinamică (MedLife şi Sphera), iar restul erau pe minus.

Spre comparaţie, indicele londonez FTSE 100 avea în acelaşi timp o scădere de 0,3%, indicele german DAX scădea cu 0,13%, indicele francez CAC 40 avea minus 0,16%, indicele italian FTSE MIB scădea cu 0,2%, iar indicele paneuropean Stoxx 600 avea o scădere de 0,3%, arată datele MarketWatch.

Dinamica are loc în contextul îngrijorărilor tot mai mari legate de economia chineză care se clatină şi de posibilitatea de creştere a ratelor dobânzilor în SUA. „Majoritatea participanţilor au continuat să vadă riscuri semnificative de creştere a inflaţiei, ceea ce ar putea necesita o înăsprire suplimentară a politicii monetare”, se arată în minuta Fed de la ultima şedinţă din iulie.

Pe de altă parte, în România, creşterea economică la jumătate de an este sub prognoze, de 1,7%, dar economiştii spun că nu este un dezastru o creştere mai mică, având în vedere situaţia globală actuală. Cam 2% ar urma să fie creşterea economică pe întreg anul, spune economistul Ionuţ Dumitru, în vreme ce economistul Adrian Codîrlaşu, spune că va fi „doi şi un pic“.

De altfel, toţi indicii bursieri locali au scăderi, de la 0,1% pentru BET-FI, indicele SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea, la 1,3% pentru ROTX, indice creat în colaborare cu Bursa din Viena. În acest an, BET-FI are o scădere de 2,5%, în timp ce restul sunt pe plus.

Cele mai mari creşteri, de peste 13%, sunt înregistrate de BET-NG, indicele companiilor din energie, BET-TR, indicele dividendelor şi BET-TRN.

La ora prânzului lichiditatea era de 20 de milioane de lei, cele mai tranzacţionate acţiuni fiind Hidroelectrica (4,5 mil. lei), OMV Petrom (3 mil. lei) şi Fondul Proprietatea (1,8 mil. lei).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO