Burse - Fonduri mutuale

Scăderi pe Wall Street: Acţiunile americane coboară după publicarea unor date economice slabe în China. Declin pe pieţele internaţionale

Scăderi pe Wall Street: Acţiunile americane coboară...

Autor: Eduard Ivanovici

15.08.2023, 19:49 3079

Acţiunile globale înregistrau scăderi marţi, 15 august, după ce revenirea şovăielnică a economiei chineze ridică semne de îngrijorare pentru restul ţărilor, scrie agenţia de presă Associated Press (AP).

În primele ore de tranzacţionare de astăzi, indicele american S&P 500 înregistra o scădere de 0,8%, după ce o serie de date au arătat că economia chineză – a doua la nivel mondial – s-ar afla într-o stare mai gravă decât estimau anterior unii analişti. Dow Jones Industrial Average cobora între timp cu 0,9%, iar Nasdaq Composite, unde sunt incluşi giganţii tech din Statele Unite, era pe minus cu 0,7%.

Recent, guvernul chinez nu a mai publicat actualizări privind trendul de creştere a şomajului în rândul tinerilor, un subiect sensibil în peisajul politic al ţării.  De asemenea, banca centrală chineză a redus în mod neaşteptat ratele dobânzilor, semn că autorităţile au nevoie urgent să stimuleze economia, aflată de altfel în scădere în al doilea trimestru al anului.

La începutul lui 2023, analiştii se aşteptau ca economia Chinei să crească semnificativ după ce guvernul a eliminat restricţiile din era Covid-19, ceea ce ar fi putut duce la o revenire susţinută a economiei globale, afectată în ultimul timp de ritmul galopant al inflaţiei.

Prăbuşiri în masă pe bursele chineze după ce acţiunile gigantului Country Garden au scăzut la un minim record, cu 18,4%. Dezvoltatorul chinez a suspendat tranzacţionarea a cel puţin 10 dintre obligaţiunile sale din China

Temerile legate de efectele în lanţ asupra restului economiei globale se resimt pe Wall Street, unde acţiunile dau semne de scădere în luna august. Trendul descendent vine după o serie considerabilă de creşteri în primele şapte luni din 2023, caracterizate drept „exagerate” de unii analişti.

În Europa, indicele Stoxx 600 se deprecia cu 0,9% la ora publicării ştirii. La Frankfurt, DAX avea minus 0,8%, FTSE 100 din Regatul Unit afişa un declin de 1,6%, iar CAC 40 de la Paris scădea cu 1,1%. În Polonia, indicele WIG20 era pe minus cu 0,9%, în vreme ce BUX din Budapesta cobora cu 1%, conform MarketWatch.

La Bucureşti, Bursa de Valori a fost închisă astăzi, tranzacţiile urmând să fie reluate mâine, 16 august.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO