Burse - Fonduri mutuale

Bursa din Atena se redeschide fără restricţii de capital pentru străini. Brokerii se tem de scăderi semnificative

Bursa din Atena se redeschide fără restricţii de...

Autor: Roxana Pricop

03.08.2015, 00:03 263
Bursa din Atena se redeschide azi, 3 august, după cinci săptămâni de activitate suspendată, potrivit Bloomberg. Tranzacţionarea va fi în continuare limitată pentru banii din ţară, însă pentru investitorii străini nu vor exista restricţii de capital. Bursa elenă (Hellenic Exchange) a fost scoasă din priză pe 26 iunie, ca măsură de protecţie împotriva scăderilor şi retragerilor masive de capital. Contactat de ZF, George Polites, directorul executiv al firmei de brokeraj Euroxx Securities, cel mai mare intermediar independent de pe piaţa elenă, declara recent că evoluţia bursei va depinde în mare măsură de cum anume va fi reluată tranzacţionarea şi dacă vor fi menţinute restricţiile de capital. Dacă vor fi menţinute restricţiile de capital, brokerul se aşteaptă la scăderi semnificative pe bursa din Atena. Peste 70% din tranzacţiile cu acţiuni pe bursa din Atena sunt asigurate de investitorii instituţionali străini.
 
Brokerul declara pentru ZF că se aşteaptă ca după redeschiderea bursei să crească semnificativ volumele de tranzacţionare, iar acţiunile să raporteze scăderi, chiar şi de 10-15%. Brokerii greci pot cumpăra acţiuni, obligaţiuni, derivate şi certificate doar dacă folosesc bani nou-intraţi în sistem, mai exact fonduri transferate din străinătate, depozite noi de lichidităţi, bani câştigaţi din vânzarea de acţiuni sau bani care se aflau deja în conturile de investiţii la firmele de brokeraj înainte de îngheţarea sistemului financiar-bancar, potrivit unui decret emis vineri de ministerul grec de finanţe, citat de Bloomberg. Investitorii străini vor fi exceptaţi de la orice restricţii, cu condiţia să fi fost deja activi pe piaţa elenă înainte de închiderea bursei şi a băncilor, în urmă cu cinci săptămâni. Bursa din Atena are o capitalizare de 39 miliarde de euro, fiind listate 243 de companii printre care se numără grupurile bancare Alpha Bank, Piraeus, National Bank of Grece, cu operaţiuni şi în România. Tranzacţiile medii zilnice cu acţiuni erau de 90 mil. euro înainte de suspendare. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO