Burse - Fonduri mutuale

Bursă. La ce multipli de evaluare raportaţi la profiturile şi vânzările pe 2023 se tranzacţionează marile companii listate la Bursa de Valori Bucureşti şi care sunt perspectivele pentru 2024

Bursă. La ce multipli de evaluare raportaţi la...

Autor: Liviu Popescu

24.03.2024, 15:07 3396

♦ Gabriel Aldea, head of brokerage al Investimental, spune că indicele BET, chiar dacă a avut o creştere de 50% în ultimul an şi jumătate, păstrează potenţial de creştere şi în continuare dacă ne raportăm la multiplele de evaluare înregistrate de companiile din componenta sa.

Companiile ale căror acţiuni intră în structura indicelui bursier BET se tranzacţio­nează la Bursa de Valori Bucureşti la evaluări cuprinse între 5,3 ori profitul net al anului 2023 şi ajung până la 1.270 de ori, în timp ce raportat la vânzările anului trecut multiplii sunt cuprinşi între 0,3 ori şi 6,2 ori, arată calculele realizate de Ziarul Financiar.

P/E ratio, sau raportul dintre capitaliza­rea bursieră şi profitul net al unei companii, reprezintă unul dintre principalii indicatori utilizaţi de investitori pentru evaluarea performanţei şi evaluarea comparativă a companiilor din acelaşi sector de activitate.

Acţiunile companiilor din sectorul producătorilor de energie, cel care are cele mai multe companii listate în structura indicelui principal BET, se tranzacţionează la următorii multipli de P/E: 5,9 ori pentru Nuclearelectrica (SNN), 6,7 ori pentru Electrica (EL), 7 ori pentru Romgaz (SNG), 9,1 ori pentru Hidroelectrica (H2O), 9,9 ori pentru OMV Petrom (SNP).

Gabriel Aldea, head of brokerage al Investimental, spune că indicele BET, chiar dacă a avut o creştere de 50% în ultimul an şi jumătate, păstrează potenţial de creştere şi în continuare dacă ne raportăm la multi­plele de evaluare înregistrate de companiile din componenta sa. Majoritatea companii­lor postează multiple sub 10,5, un nivel acceptabil în special dacă este con­firmat de rezultate în creştere în acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO