Burse - Fonduri mutuale

Bursă. O nouă neclaritate legislativă riscă să impoziteze pensiile private cu cotele progresive introduse pentru pensiile speciale. Aplicarea acestor cote ar lovi în cel puţin 100.000 de români pe an care ar urma să încaseze sume de peste 1 mld. lei pe an de pe urma Pilonului II şi Pilon III

Bursă. O nouă neclaritate legislativă riscă să...

Autor: Liviu Popescu

27.11.2023, 00:06 1058

Prevederi conflictuale din Codul fiscal – articolele 100 şi 101 – apărute în urma mai multor modi­ficări succesive, riscă să impoziteze de la 1 ianuarie 2024 pensiile private Pilon II şi Pilon III încasate de sute de mii de români cu cotele de până la 20% introduse pentru pensiile speciale în loc de cota de 10% aplicată în prezent şi care este valabilă şi pentru sistemul public de pensii (Pilon I).

Aplicarea acestor cote ar lovi în cel puţin 100.000 de români pe an care ar urma să încaseze sume de 1 mld. lei pe an de pe urma Pilonului II şi Pilon III, arată estimările realizate de Ziarul Financiar pe baza datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) la nouă luni din 2023.

Acest potenţial nou atac la Pilonul II vine în continuarea eforturilor din ultimele luni ale guvernului de a găsi surse de finanţare pentru acoperirea deficitului marcat de cheltuieli mari în contextul intereselor electorale pentru 2024.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO