Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Studiu: Este nevoie de eliminarea excepţiilor de la participarea la Pilonul II de pensii private

Bursă. Studiu: Este nevoie de eliminarea excepţiilor de...

Autor: Răzvan Botea

02.02.2024, 00:04 588

Un studiu publicat joi de trei economişti români pentru Institutul European pentru Studii Economice (IESE) indică faptul că este nevoie de eliminarea excepţiilor de la contribuţia la pilonul de pensie private. Aceasta este prima măsură dintr-un set de abordări care ar putea salva sistemul de pensii din România, notează autorii. 

„În ultimele două decenii, sistemul public de pensii a funcţionat constant cu deficit, contribuind la deficitul bugetar al guvernului şi crescând datoria publică explicită. Pentru 2022, deficitul sistemului public de pensii a fost de 15% din contribuţiile colectate. Aceasta include deficitul contabil (892 milioane lei) şi subvenţiile din bugetul general al statului (11.938,2 milioane lei)”, se arată în raportul citat. Sistemul actual de pensii din România este predominant unul redistributiv, ceea ce înseamnă că el depinde în mare măsură de contribuţiile curente ale angajaţilor actuali pentru a plăti pensiile actuale. Acest model prezintă riscuri semnificative, adaugă autorii. În circa 10 ani va începe să iasă la pensie generaţia „decreţeilor”, cea mai mare cohortă de angajaţi din România, şi analiştii spun că va fi o presiune foarte mare pe sistemul de pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO