Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Unde să investeşti acum 100.000 de dolari

Business internaţional

Bursă. Unde să investeşti acum 100.000 de dolari
Foto: Profimedia

Autor: Liviu Popescu

03.08.2023, 00:00 4189

Creşterea preţurilor acţiunilor în SUA, datorată creşterii interesului pentru inteligenţa artificială, a însemnat o deconectare tot mai mare de economie în general, potrivit lui James McManus, director de investiţii la platforma de investiţii Nutmeg, deţinută de JPMorgan, scrie CNBC.

Pentru cei care doresc să investească 100.000 de dolari, analistul a recomandat prudenţă în ceea ce priveşte alocarea unei sume prea mari pentru acţiuni şi obligaţiuni. El a evidenţiat politica monetară restrictivă a Rezervei Federale şi a spus că impactul majorării ratelor dobânzilor de anul trecut „încă nu s-a resimţit pe deplin în economie“. „Suntem prudenţi în ceea ce priveşte perspectivele pentru următoarele 6-12 luni atât în ceea ce priveşte acţiunile globale, cât şi obligaţiunile guvernamentale, iar acest lucru se reflectă în alocarea noastră mai mică pentru ambele active”.

David Henry, manager de investiţii la Quilter Cheviot, spune că pentru investitorii cu 100.000 de dolari care doresc să aloce pe o perioadă de 2 până la 5 ani, el ar sugera „maximum 30% până la 40% în acţiuni, iar restul în datorie guvernamentală”. Henry preferă o alocare mai mare a obligaţiunilor, în pofida faptului că este optimist în ceea ce priveşte economia în general.

De asemenea, el nu se aşteaptă ca piaţa bursieră să coboare sub minimele din octombrie 2022 fără a intra într-o nouă piaţă bear. „Din punctul meu de vedere, pentru că am parcurs un lung, iar când te uiţi în urmă, din punct de vedere istoric, retragerile de la acest tip de niveluri sunt incredibil, incredibil de rare“, a adăugat el. Aşadar, de ce să alocăm astăzi un procent mare din portofoliu pentru obligaţiuni? „Văd foarte puţină nevoie, într-o lume a ratelor dobânzilor ca cea în care ne aflăm astăzi, să reinventăm roata şi să încercăm să cumpărăm active alternative ezoterice, când rata fără risc a unei obligaţiuni guvernamentale rezonabile este acolo unde este“, a spus el.

În prezent, obligaţiunile guvernamentale britanice pe doi ani au un randament de 4,96%. În mod similar, titlurile de trezorerie americane pe doi ani se tranzacţionează la un randament de 4,86%. El a sugerat, de asemenea, că investitorii ar trebui să ia în considerare blocarea unor câştiguri mai mari din obligaţiuni mai vechi, cu plăţi de cupoane de 0,25% până la 0,5%. Cum? Din cauza creşterii ratelor dobânzilor, preţurile obligaţiunilor mai vechi au scăzut pentru a compensa o creştere a randamentului.

Noii investitori în obligaţiuni cu cupon redus sunt acum compensaţi prin diferenţa dintre preţul obligaţiunilor şi plata primită la scadenţă. „Aceste obligaţiuni se tranzacţionează în prezent cu un discount semnificativ faţă de valoarea lor de răscumpărare în 2025-2026.“ Ben Fraser, director de investiţii la Aspen Funds, manager de investiţii în capital privat, a spus că investitorii cu 100.000 de dolari ar trebui să aloce 25%-40% din portofoliul lor în acţiuni, 15% în obligaţiuni, să deţină 10%-15% în numerar şi să investească restul în alternative pe un orizont de 2-5 ani. El este deosebit de optimist în ceea ce priveşte imobiliarele, deoarece consideră că acestea oferă o protecţie împotriva inflaţiei. „Dacă vă uitaţi în ultimii 50 de ani, singura clasă de active care a avut o tendinţă şi este foarte corelată cu rata inflaţiei a fost cea imobiliară“, a spus Fraser.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO